Bérrel és nyugdíjjal fizethetünk az IMF-hitelért

Vágólapra másolva!
A kormány felfüggesztené a köztisztviselők 2009-re vonatkozó 13. havi illetményének és jutalmainak kifizetését, továbbá csökkentené a 13. havi nyugdíjakra kifizethető költségvetési keretet - tudta meg több forrásból az MTI hétfőn. Daróczi Dávid kormányszóvivő az [origo]-nak sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta az információt.  Az MSZP-frakció a mgállapodás mellett, a FIDESZ a kormányt bírálja.
Vágólapra másolva!

A kormányszóvivői iroda délután - az MTI hírének megjelenése előtt - annyit közölt az [origo] kérdésére, ami a költségvetés esetleges módosítására vonatkozott, hogy a miniszterelnök kedden találkozót kezdeményezett a parlamenti pártok elnökeivel és frakcióvezetőivel. Gyurcsány Ferenc ezen a találkozón tájékoztatást ad és konzultál a pártvezetőkkel arról, hogy miként állnak a tárgyalások az Európai Unióval és a Nemzetközi Valutaalappal.

A hiánycsökkentést eredményező kiszivárogtatások nyomán mindenesetre azonnal erősödni kezdett a forint - Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője szerint immár 269 forint/eurós szint alá jutott a magyar deviza, ami jelentős javulás. Suppan szerint üdvözlendő a 13. havi nyugdíj és a bérek visszafogása. Szerinte egyszerűen meg kéne szüntetni ezt az intézményt, amit bevezetése óta rossznak tartott.

Suppan hangsúlyozta, hogy a költségvetési hiányt szerinte nem 2,2-2,4 százalékra kéne lecsökkenteni, ahogyan a mostani hírek szólnak, hanem 1 százalékra. a nullaszázalékos hiányt legfeljebb a rákövetkező évben tartaná reálisnak, nem jövőre. Az elemző elsősorban a szociális kiadások további lefaragását tartja szükségesnek, ami nem háromszáz-, hanem ötszázmilliárd forinttal csökkentené a deficitet.

Kedden ötpárti megbeszélés lesz

A 13. havi nyugdíjra és bérre vonatkozó javaslatokat viszi a miniszterelnök hétfőn este az MSZP elnöksége, majd a frakció elé, hogy a szocialistáktól mandátumot kapjon a keddi, általa kezdeményezett ötpárti megbeszélésre. Az IMF elvárása az, hogy a készenléti hitelért cserébe Magyarország nagyjából 300 milliárd forintos kiadáscsökkentést hajtson végre jövőre, és ne GDP-növekedéssel, hanem lassulással kalkuláljon - írja az MTI.

A miniszterelnök az elmúlt hetekben többször beszélt arról, hogy az államnak a 2009-re tervezett 300 milliárd forintnál, ha lehet még több tartalékot kell képeznie, hogy - amennyiben szükséges - be tudjon avatkozni, és meg tudja a védeni a magyar embereket és cégeket a pénzügyi válság hatásaitól.

A távirati iroda információi szerint a kormányfő többféle lehetőséget kínál pártjának. A köztisztviselők esetében - a javaslat szerint - a kormány 2009-re nem garantálná, hogy kapnak 13. havi illetményt, vagyis ennek a forrását nem szerepeltetnék a jövő évi büdzsében. (A 13. havi illetmény kifizetésének módja éppen 2009-től változna, idén ugyanis még havi részletekben, jövőre pedig decemberben egy összegben kapnák ezt a juttatást.) A közszféra dolgozói átmenetileg jutalmat sem kaphatnának.

Több számítási módszer a nyugdíj esetében

A 13. havi nyugdíj esetében több számítási módszer is a szocialisták elé kerül. Az egyik elképzelés szerint szűkebb kör kapná, mint most, vagyis csak azok lennének erre jogosultak, akik valóban inaktívak, és elérték a nyugdíjkorhatárt - közli a hírügynökség. Egy másik javaslat a 13. havi nyugdíj összegét maximalizálná, azaz a magas nyugdíjjal rendelkezők kevesebbet kapnának, mint most.

A miniszterelnök kedden az érdekképviseletekkel, majd az öt parlamenti párt képviselőivel konzultál, szerdán pedig a kormány tárgyalja - az egyeztetések során összeálló - csomagot. A jövő évi költségvetés napokban benyújtott, második változata helyett a kormány nem nyújt be újat, hanem módosító indítványokkal szabja át újra a javaslatot.

Az MSZP-frakció mandátumot ad

Az MSZP-frakció mandátumot ad a Nemzetközi Valutalappal (IMF) kötendő megállapodáshoz - mondta Kiss Péter kancelláriaminiszter, a szocialista párt alelnöke hétfőn este a képviselőcsoport üléséről távozóban; a politikus részletekbe nem kívánt bocsátkozni.

Arra a kérdésre, hogy az IMF megállapodás érinti-e a 13. havi nyugdíjakat, Kiss azt mondta, a valutaalappal még nem kötöttek megállapodást, a frakció most az ehhez szükséges mandátumról tárgyal. Arra a kérdésre, hogy nagy vita van-e a frakcióülésen, Kiss Péter közölte: nagyon komoly hozzászólások vannak, de szerinte az száz százalékos álláspont, hogy legyen mandátum a megállapodás megkötéséhez és ez biztosítson egy jó pénzügyi hátteret.

A Fidesz bírálja a kormányt

A Fidesz szerint a kormánynak lehetősége lett volna hétfőn délután az Országgyűlésben tájékoztatást adni a Nemzetközi Valutaalappal kötendő szerződés részleteiről, ám Gyurcsány Ferenc ezt nem tette meg; erről a párt frakcióvezetője beszélt hétfőn sajtótájékoztatón Budapesten. A sajtóból értesültünk arról, hogy a miniszterelnök a hétfő esti órákban ismerteti a szocialista frakcióval a Nemzetközi Valutaalappal kötendő megállapodás lényegét, feltételeit, illetve ennek következtében a közeljövőben megteendő kormányzati politikai lépéseket - közölte Navracsics Tibor.

Arra a sajtóinformációra, miszerint a kormány felfüggesztené a köztisztviselők 2009-re vonatkozó 13. havi illetményének és jutalmainak kifizetését, továbbá csökkentené a 13. havi nyugdíjakra kifizethető költségvetési keretet, Navracsics Tibor azt mondta, ez egy új költségvetés benyújtását teszi szükségessé. Így rövidesen új, immár a harmadik költségvetési törvénytervezettel kell számolni - tette hozzá.

Az MSZP-frakció a megállapodás mellett

Az MSZP-frakció támogatja, hogy a kormány megállapodást kössön a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) az ország stabilitása érdekében - jelentette be Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője a képviselőcsoport hétfő esti ülése után Budapesten újságíróknak. A politikus részletekbe nem kívánt bocsátkozni, de elmondta: a szavazáson egyik javaslatánál sem volt egynél vagy kettőnél több ellenszavazat, illetve tartózkodás.

Lendvai Ildikó közlése szerint a frakció állást foglalt abban is, hogy olyan költségvetést fogadjon el a parlament, amely a legrosszabb lehetőségre is felkészülve, a mostaninál alacsonyabb gazdasági növekedéshez szabja meg a bevételeket és kiadásokat. Hozzátette: ez további kiadáscsökkentést és szerényebb bevételtervezést indokol.