Pénzügyi vérfürdő az ázsiai tőzsdéken

Vágólapra másolva!
Ugyanaz, csak még inkább - még több eladó, még kevesebb vevő -, a tokiói értéktőzsde fő mutatójának első hétfői mélypontja egyszersmind 26 évi mélypont is volt. Utána 2 százalékos nyereségbe lendült a fő mutató, de a javulás nem bizonyult tartósnak, és a nap újabb 26 évi mélységben fejeződött be.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A legrosszabbak a bankok voltak, 14 százalék körüli visszaesésekkel, miután Japán legnagyobb bankjai bejelentették, hogy több billió jenes tőkefeltöltésre készülnek. Ugyanezért a nap nagy részében megint erősödött a jen, ártva a nagy exportőrök részvényeinek. Általános a meggyőződés a piacon, hogy a bankok esetleg megmenekülnek, de a szélesebb gazdaság kilátásai mind borúsabbak.

A 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 486,18 pontos, azaz 6,36 százalékos veszteséggel 7162,90 ponton zárt, 53,21 százalékkal alacsonyabban az év véginél.

A múlt héten 12,02 százalékot vesztett, az előző héten 5,04 százalékot nyert, még egy héttel korábban - történetének legrosszabb hetén - 24,33 százalékot vesztett. A harmadik negyedévben 16,48 százalékot vesztett, az első félévben 11,93 százalékot vesztett. Tavaly 11,13 százalékot vesztett, négyévi nyereségsorozat után először volt éves vesztesége, ezzel tavaly a tokiói részvénypiac volt a legrosszabb a világ nagy értéktőzsdéi közül.

A tokiói tőzsdezárás felé a hongkongi Hang Seng mutató több mint 4 százalékos, a szöuli Kospi több mint 1 százalékos, a sanghaji összetett mutató közel 4 százalékos veszteségben volt a pénteki záróhoz képest.

Vérfürdőnek nevezte az ázsiai állapotokat egy helyi elemző - olvasható a bloomberg.com-on. A legnagyobbat - akár több mint 10 százalékot is - a pénzügyi és az energetikai vállalatok papírjai szenvedték el. A Fülöp-szigetek tőzsdei kereskedését fel is kellett függeszteni, miután 12 százalékot esett a kurzus.

Dél-Korea 75 bázisponttal, rekord mértékben csökkentette irányadó jegybanki alapkamatát, amely így 4,25 százalékon áll. A döntés hátterében az áll, hogy a múlt héten hatalmasat estek a részvényárak a recessziós félelemtől.