Nemzetközi nap süt a magyar tőzsdére

Vágólapra másolva!
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 598,40 pontos emelkedéssel, 11 349,63 ponton nyitott kedden, ami a hétfői záróhoz képest 5,57 százalékos erősödés. A nap folyamán a lendület nem állt meg, sőt tovább erősödött. Az OTP és a Mol részvényeit ma is fel kellett függeszteni, de a hetekben megszokott esés helyett most a 10 százaléknál magasabb emelkedés miatt.
Vágólapra másolva!

Herczenik Ákos, a Raiffeisen Bank Zrt. elemzője derűlátó volt: a negatív amerikai zárás ellenére optimista hangulatot várt az európai tőzsdék nyitásakor. A forint erősödése megnyugtatta a piacot, azonban még mindig törékeny minden, így a várható pozitív hangulat ellenére hektikus maradhat a piac. Balásy Zsolt, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője elmondta, hogy a távol-keleti börzék pozitív zárása kedvező lehet a magyar részvénypiacra is, így egy jelentősebb enyhülés várható a keddi kereskedés során.

A nemzetközi részvénypiaci fordulat, valamint a forint hétfői jelentős erősödése miatt akár jelentős pluszban is zárhatnak a vezető részvények. Az elemző az OTP-től várta a nap legnagyobb emelkedését. A kereskedők Balásy igazolására siettek: az OTP-t fel is kellett függeszteni, fél 1-kor pedig 13,25 százalékos nyereségben állt.

Fél egy után a tőzsde minden "A" kategóriás részvénye nyereségben volt. Nem meglepően az OTP mellett a Mol volt a másik kiugró rallypapír: 12:40-kor már a 12,68 százalékos pluszban 9240 forinton állt.

Jótékony hatással volt a brókerekre idegrendszerére néhány nyugat-európai jelentés és üggylet is, a British Petrol például messze a várt fölötti harmadik negyedéves profitot tett közzé.