Kína örül az orosz barátságnak

Vágólapra másolva!
A Kína és Oroszország közötti együttműködés fontosságát hangsúlyozta orosz kollégájával tartott keddi találkozóján a kínai miniszterelnök.
Vágólapra másolva!

"A kiszélesedő nemzetközi pénzügyi válság közepette stratégiai jelentősége van a kétoldalú gazdasági és pénzügyi együttműködés erősítésének" - emelte ki Ven Csia-pao (Wen Jiabao), aki az orosz-kínai beruházási fórum megnyitása alkalmából tartózkodik Moszkvában.

Az együttműködés politikai alapjai "a kölcsönös bizalom és barátság, a kölcsönös előnyök" - mondta a kínai miniszterelnök, hozzáfűzve, hogy az utóbbi években ezek az elvek érvényesültek a két ország kapcsolataiban.

Ven és Vlagyimir Putyin megbeszéléseinek középpontjában a nemzetközi pénzügyi válság mellett a kínai hírügynökség jelentése szerint az energetikai kérdések állnak.

Mindkét kormányfő hangsúlyozta, hogy a változó világgazdasági környezetben szorosabbra kell fűzni a kétoldalú kapcsolatokat a gazdaság és a pénzügyek, valamint a regionális és a nemzetközi együttműködés területén.

Az orosz-kínai kereskedelem értéke az idei év első kilenc hónapjában kínai adatok szerint 23 százalékkal 43 milliárd dollárra emelkedett, és 2010-ig elérheti az évi 80 milliárd dollárt.