Törölték az aukciókat - élénkült a piac

Vágólapra másolva!
Az ÁKK az állampapír-piaci helyzet rendezése érdekében törölte az idei évre meghirdetett aukciókat. A bejelentés után csökkentek a hozamok a piacon, akadt kötvény, amelynek referenciaértéke 1 százalékponttal süllyedt keddhez képest.
Vágólapra másolva!

Az Államadósság Kezelő Központ az állampapír-piaci egyensúly helyreállítása érdekében újabb kínálatcsökkentő intézkedésekről döntött: a határozat értelmében a cég törli az idei kibocsátási naptárból az összes hátralévő államkötvény-aukciót.

Emellett a társaság a kibocsátandó diszkont kincstárjegyek mennyiségét is az aktuális pénzpiaci viszonyokhoz alapján határozza meg. A szóban forgó lépésekre a másodlagos piacon kialakult kínálati nyomás mérséklése, az árjegyzés hatékonyságának javítása és a forgalom növelése érdekében van szükség.

Az állampapírok másodlagos piacán javult a helyzet: A távirati iroda összefoglalója szerint az erősödő forint hatására már nyitáskor 40-50 bázisponttal alacsonyabb hozamszintek alakultak ki. Az ÁKK kötvényaukció eltörléséről szóló bejelentése után élénkülést mutatott a piac, a vevői oldalon pedig újabb 50 bázisponttal alacsonyabb hozamszinten jelentek meg az ajánlatok, volt olyan - 2012-ben lejáró - államkötvény, amelynek hozama keddhez képest 100 bázisponttal - 12 százalékra - csökkent.