Béremelési dilemmában az állami vállalatok

Vágólapra másolva!
Az állami vállalatok többsége a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) döntésére vár azzal kapcsolatban, hogy milyen mértékben emelhetik jövőre a béreket. Száraz Gábor, az MNV szóvivője az MTI-nek elmondta, hogy a kormány utasításának megfelelően fognak eljárni, s az alapján határozzák majd meg, hogy a pénzügyi válság körülményei között, milyen bérpolitikát érvényesítsenek az állami tulajdonú vállalatoknál.
Vágólapra másolva!

Az ügy előzménye, hogy Reményik Kálmán, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) elnök-vezérigazgatója kedden levélben javasolta több állami cég vezetőjének, hogy ne emeljenek bért jövőre a vállalataiknál. A levél címzettjei az MFB Zrt., a MÁV Zrt., az ÁAK Zrt., a Magyar Közút Kht., az MVM Zrt., a Magyar Posta Zrt. és a Szerencsejáték Zrt.

A MÁV az érdekegyeztetést várja

Az MTI érdeklődésére a MÁV Zrt. szóvivője közölte, hogy a levelet még nem kapták meg, de a sajtóból értesültek tartalmáról. Hozzátette, a MÁV vezérigazgatója korábban már közölte, hogy a társaság a gazdasági helyzetre való tekintettel felülvizsgálja az idei prémiumokat és egyéb juttatásokat, illetve bejelentette azt is, hogy jövőre nem emelkednek a vezetői fizetések.

Más a helyzet azonban az alkalmazottakkal, hiszen a MÁV mind a törvényi, mind a szakszervezetekkel korábban kötött, 2010-ig tartó középtávú bérmegállapodást betartja. Ez utóbbi megállapodásban a béremelés mértékét az Országos Érdekegyeztető Tanács ajánlása alapján határozták meg.

Van aki az MNV-re vár, van aki a maga ura

A Magyar Posta Zrt. szóvivője közölte, hogy a levél tartalmát ismerik, s a társaság a tulajdonos, az MNV döntésének megfelelően készíti majd el a jövő évi üzleti tervét.

A Magyar Fejlesztési Bank Zrt. szóvivője elmondta, a levelet megkapták, ám a társaság, bár állami tulajdonban van, nem költségvetési szerv. Az államtól nem kap támogatást, ezzel szemben osztalékot fizet neki, mint tulajdonosnak. A levéltől függetlenül a bank nem tervezi jövőre a bérek emelését.

Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. szóvivője elmondta, a levelet hivatalosan még nem kapták meg, de a tartalmát ők is ismerik. A társaság egy ilyen kérdésben önállóan nem dönthet, ahhoz fog alkalmazkodni, amit a tulajdonosa, az MNV előír számára.

A levelet a Szerencsejáték Zrt. is megkapta. Szóvivője elmondta, hogy a cég üzleti tervét az MNV szabja meg és ennek megfelelően fog eljárni a béremelést illetően is.