Vágólapra másolva!
Az amerikai gazdaság 0,3 százalékkal lassult a harmadik negyedévben év per éves összehasonlításban, ami jobb eredmény az elemzők által vártnál. - jelentette be a kereskedelmi minisztérium csütörtökön. A lassulás mértéke azért is lehetett ekkora, mert az élénkítő csomag hatására a második negyedévben még növekedett a gazdaság.
Vágólapra másolva!

Utoljára 2001-ben volt elyen mértékű lassulás. A vártnál jobb adatok hírére a dollár erősödött az euróval szemben. A lakossági fogyasztás dinamikája -3,1 százalékra esett, ami az első visszaesés 17 év alat, illetve a legnagyobb 28 év alatt. A vállalati beruházások 1 százalékra lassultak.

GDP idei harmadik negyedéves visszaesése, a recesszió újabb egyértelmű jelzése a jelentések szerint elsősorban a lakossági fogyasztás visszaesésére vezethető vissza. Ez a fogyasztás adja az amerikai GDP kétharmadát.

A gazdasági visszaesés okát az amerikai elemzők többsége elsősorban a páratlan mértékű amerikai bankválságban látja. A pénzügyi zavarok kihatottak a gazdaságra, ami süllyedő irányzatot vett, nagy elbocsátásokkal, a fogyasztói bizalom megroppanásától kísérve. A gazdaság "hajójának orra" szerintük annyira lefelé mutat, hogy a negyedik negyedév is visszaesést hoz majd. Erre egyértelműen utal a részvénypiacok nagy októberi zuhanása - érvelnek az elemzők.