Dollármilliárdok banki prémiumra az USA-ban

Vágólapra másolva!
A vezető amerikai bankoknál, a pénzügyi válság ellenére, az idei év végén is nagy prémiumokat fizetnek - értesült a The Washington Times. Miközben a nagybankokat szövetségi támogatás, tulajdonképpen az adófizetők pénze menti meg a bizonytalan jövőtől, vezetőik a tavalyihoz hasonló jutalmakban részesülnek.
Vágólapra másolva!

A Merrill Lynch például, amely ötödik negyedéve veszteséges és a részvényei idén 70 százalékkal estek, 6,7 milliárd dollár prémium kifizetésére készül. A Goldman Sachs és a Morgan Stanley 6,9, illetve 6,4 milliárd dollárt fordít erre a célra. Az átlagos prémium összege személyenként a Merrill Lynchnél 110 ezer dollár, a Morgan Stanley-nél 138 ezer dollár, a Goldman Sachsnál 210 ezer dollár. A juttatások mértéke megoszlik, a vezető menedzserek pénztárcája azonban meg sem fogja érezni a válságot, az alacsonyabb szinteken dolgozó alkalmazottaké annál inkább.

Előző nap vált ismertté, hogy a pénzügyminisztérium 15 milliárd dolláros részvénycsomagot vásárolt a Goldman Sachs megsegítésére, a Merrill Lynch és Morgan Stanley 10-10 milliárd dollárt kapott.

Az állami bankrészvény-vásárlás után a kongresszus demokrata párti vezetői aggodalmukat fejezték a magas vezető juttatások miatt. Nancy Pelosi házelnök és Harry Reid szenátusi többségi frakcióvezető közölte, hogy szigorítani kell a vezetői juttatások felső határát, a hatalmas kifizetések "érthetően feldühítik az amerikaiakat". A képviselőház pénzügyi bizottsága november 18-án tart meghallgatást az ügyben. Barney Frank bizottsági elnök kijelentette: teljes körű moratóriumot kellene hirdetni a prémiumokra. Szerinte ha nem lennének ilyen jutalmak, a banki menedzserek nem kísérleteznének kockázatos hitelkonstrukciókkal.