Régiós hírek rángatják a forintot

Vágólapra másolva!
A reggeli erősödés után hamar gyengülni kezdett a forint. Valamivel 9 óra után már 253 alatt is járt az árfolyam, 11.35-kor már újra 255,70 forintot kellett fizetni egy euróért. Délután pedig már a 264-es szintet közelítette az árfolyam, így jóval több mint tízforintos napon belüli eltérés is volt. A nap végére 260 forint körüli árat kellett fizetni az euróért.
Vágólapra másolva!

Nemzetközi folyamatok és hírek hatására gyengült jelentősen csütörtökön délután a forint a bankközi devizapiacon - mondta a z [origo]-nak Sörös Csaba, a TakarékBank junior elemzője. Szerinte, mivel a nap folyamán szinte folyamatosan erősödött a dollár az euróhoz képest, ezért várható volt, hogy a feltörekvő kelet-európai országok valutái gyengülni fognak az euróhoz képest. Úgy véli, az utóbbi napok forinterősödése után egyébként is számítani lehetett a napokban egy korrekcióra.

Az elemző elmondta, hogy a forint gyengülését délután három órát követően a lengyelországi és a bulgáriai hírek gyorsították fel. Az euró árfolyama akkor rövid idő alatt 255 forintról 263 forintra emelkedett annak hírére, hogy Lengyelországban várhatóan késik az euró bevezetése, valamint, hogy az S&P negatívra változtatta a bolgár adósságállomány minősítésével kapcsolatos kilátásokat.

Sörös Csaba úgy véli, ha nem történik újabb, a devizapiacot érdemben befolyásoló esemény, akkor a következő napokban 255 és 265 forint között ingadozik majd az uniós valuta értéke a bankközi devizapiacon. A szakértő szerint érzékeny a most kialakult egyensúly, és akár kevésbé jelentős hírek is nagyobb árfolyam-ingadozásokat idézhetnek elő ebben a helyzetben.