Itthon drágulnak, külföldön olcsóbbak ipartermékeink

Vágólapra másolva!
Az ipar termelői árai 2008 szeptemberében az előző havinál 1,2 százalékkal, az egy évvel korábbinál 4,7 százalékkal voltak magasabbak - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön.
Vágólapra másolva!

A belföldi értékesítési árak 2008 szeptemberben az előző hónaphoz képest 0,3 százalékkal, a 2007 szeptemberivel összehasonlítva 12,8 százalékkal emelkedtek az iparban. Az exportárak augusztushoz képest 1,9 százalékkal nőttek, 2007 szeptemberéhez képest viszont 1,3 százalékkal csökkentek.

A 4,7 százalékos éves szintű (összesített) növekedés meghaladja az Erste Bank előrejelzésében szereplő 4,2 százalékos előrejelzést.

A feldolgozóipari ágazatok belföldi értékesítési árai - hasonlóan az ipari belföldi értékesítés egészéhez - 0,3 százalékkal emelkedtek augusztushoz képest. A legnagyobb mértékű árnövekedés 2008 szeptemberben a bőrtermék, lábbeli gyártása ágazatban következett be (1,3 százalék), a cipőgyártásban végbement 3,1 százalékos havi áremelkedés nyomán.

Vegyi anyagok - egyre drágábbak

A vegyi anyag, termék gyártása ágazatban 1,2 százalékos havi árnövekedést mért a statisztikai hivatal, ennek hátterében a vegyi alapanyagok árainak további emelkedése áll. A kőolaj-feldolgozás területén az árak 0,9 százalékkal nőttek havi összehasonlításban.

Árcsökkenés következett be az élelmiszer-ipari, a textilipari, a gép, berendezés gyártása (0,4 százalék), a fafeldolgozás (0,3 százalék), valamint a fémfeldolgozási termékek gyártása (0,2 százalék) ágazatokban. A többi feldolgozóipari ágazatban 0,1-0,8 százalék közötti árnövekedést mértek.

A legjobban a kőolaj-feldolgozás drágult

Az ipar belföldi értékesítésében jelentős súlyt képviselő villamosenergia-, gáz-, gőz- és vízellátás ágazatban szeptemberben - az augusztusi mértékkel megegyező mértékben - 0,3 százalékkal nőttek az árak, elsősorban a villamosenergia-termelés, -elosztás területén megfigyelhető 0,7 százalékos áremelés következtében.

Tizenkét havi összehasonlításban - a feldolgozóipari ágazatok belföldi értékesítését tekintve - a legnagyobb mértékben szeptemberben ismét a kőolaj-feldolgozás szakágazatban növekedtek az árak (31,9 százalék).

A fémfeldolgozási termékek gyártása ágazatban 12,5 százalékos, a vegyi anyag, termék gyártás területén 10,4 százalékos áremelkedés volt megfigyelhető.

Volt, ahol csökkentek az árak

Árcsökkenés a textília, textiláru gyártása (2,5 százalék), és a fafeldolgozás (0,8 százalék) ágazatokban következett be. A többi feldolgozóipari ágazatban az áremelkedés üteme 0,6 és 8,7 százalék között alakult.

A feldolgozóipar egészében az elmúlt egy év alatt 9,6 százalékkal nőttek az árak. A villamosenergia-, gáz-, gőz- és vízellátás ágazat árai 19,2 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat.