Vágólapra másolva!
A kötelező gépjármű-felelősségbiztosításokat kínál tizenöt biztosító ma jelenteti meg legújabb tarifáit. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) jelezte: fokozott figyelemmel kíséri a biztosítók kgfb-ajánlatokat, megalapozatlannak tűnő díjajánlat esetén a hatóság azonnal megteszi a szükséges lépéseket.
Vágólapra másolva!

A múlt év végén 3,77 millió kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással (kgfb) rendelkező járművet, ezen belül 2,6 millió személyautót tartottak nyilván Magyarországon, ez 2,2 százalékos állománycsökkenést jelentett éves összevetésben.

A kgfb-üzletág bruttó díjbevétele tavaly 2,9 százalékkal 133 milliárd forintra emelkedett, ezzel párhuzamosan az egy szerződésre jutó díjbevétel 5,7 százalékkal 35 254 forintra nőtt. Hasonló mértékben gyarapodott az egy kárra jutó kárfelhasználás, 477 789 forintra rúgott tavaly. A tavalyi kárgyakoriság (tárgyévi károk száma/átlagos állomány db) 4,8 százalék volt, a korábbi évekhez képest kedvezőbben alakult, s ez európai viszonylatban is jónak mondható - derül ki a pénzügyi felügyelet (PSZÁF) közleményéből.

A magyar piacon általában és az Európai Unió tagállamainak többségében is a kgfb veszteséges üzletágnak számít. A hazai biztosítók eredményét tekintve jelentős javulás kezdődött 2005-ben és ez a kedvező helyzet 2006-ban is megmaradt. Ehhez képest 2007-ben némi romlás tapasztalható, ami elsősorban a MÁV Általános Biztosító Egyesület veszteségével magyarázható. A piac tavalyi 13 szereplője közül 5 ért el nyereséget az üzletágban, akadt példa azonban a bruttó díjra vetítve 10 százalékosnál is nagyobb veszteségre is.lmeztette a piaci szereplőket, hogy fokozottan figyeli a díjakat, amennyiben megalapozatlan tarifaajánlatokat lát, akkor megteszi a szükséges intézekdéseket.