Munkanélküliségi rekord Németországban

Vágólapra másolva!
A vártnál nagyobb mértékben csökkent Németországban a munkanélküliség októberben, s a kedvezőtlen világgazdasági folyamatok ellenére 16 év óta először ment 3 millió alá. 2005-ben még több mint öt millióan voltak állás nélkül.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A nürnbergi munkaügyi hivatal csütörtökön közzétett adatai szerint októberben 84 ezerrel 2,997 millióra csökkent a munkanélküliek száma szezonális kiigazítás nélkül, a szezonális ingadozásokat is figyelembe véve a csökkenés 26 ezer volt, 3,151 millióra. Ez összességében 437 ezerrel kevesebb, mint az egy évvel korábbi. A munkanélküliségi ráta egy év alatt 8,2 százalékról 7,2 százalékra mérséklődött.

A hivatal szerint az októberi adatokat tekintve semmi nem utal arra, hogy a gazdaság gyengélkedése, és a pénzügyi válság komoly hatást gyakorolt a munkaerőpiacra, s folytatódott a három éve tartó javuló tendencia. A cégeknél változatlanul nagy az igény új munkaerő iránt.

Ugyanakkor elemzők rámutatnak, hogy az év vége felé, illetve jövőre már növekedhet a munkanélküliség Németországban, hiszen már a kormány is arra számít, hogy az országot elérheti a recesszió.