A Goldman Sachs Budapesten

Vágólapra másolva!
Veres János pénzügyminiszter, Bajnai Gordon fejlesztési miniszter a nemzetközi és a magyar tőkepiaci helyzetről, a magyar és európai állampapírpiac helyzetéről és a pénzügyi válság elmúltával, a tovább lépéshez szükséges eszközökről tárgyalt a Goldman Sachs befektetési bank képviselőivel pénteken Budapesten.
Vágólapra másolva!

Kérdésre válaszolva a pénzügyminiszter a találkozót követő sajtótájékoztatón azt mondta, hogy várhatóan néhány hét alatt nyugodhat meg a magyar állampapírpiac. Hozzátette, hogy a Goldman Sachs képviselői pozitív képet alkottak Magyarországról. Kovács Álmos, a pénzügyi tárca szakállamtitkára azt mondta: a befektetési bank elemzőinek prognózisa szerint a fejlett országokban a jövő év második felében már elindulhat egyfajta konszolidációs folyamat.

Veres János elmondta, hogy a cég delegációja kezdeményezte a találkozót. A magyar félnek az volt a szándéka, hogy részt vegyen a Magyarországról kialakult kép formálásban. A miniszter szerint fontos, hogy az ilyen véleményformáló szervezetek közvetlen impulzusokat is szerezzenek.

Bajnai Gordon beszámolt arról, hogy pénteken délelőtt konzultációt kezdtek a munkahelyek megtartását és a vállalkozók segítését szolgáló 1000 milliárd forintos alapról a Gazdasági Egyeztető Fórum (GEF) keretében az ott jelenlévő gazdasági érdekvédelmi szervezetekkel. A csomag három pontra koncentrál: egyrészt kevesebb pénz lesz, szűkebbek lesznek a piacok, munkahelyek szűnhetnek meg. "Akkor tudunk ezzel a válsággal komolyan szembemenni, hogyha a három problémát egyszerre kezeljük" - mondta a fejlesztési miniszter, hozzátéve, hogy Magyarország elsőként, október 2-án indította el a vállalkozások forráshoz juttatását segítő folyamatot egy 800 milliárd forintos finanszírozási csomaggal, amely azóta tovább bővült.

Amennyiben Magyarország - a jelenlegi 57 százalékos foglalkoztatási mutatójához képest, ami Európában a leggyengébbek közé tartozik - még további munkahelyeket veszít el tartósan, az nagyon nagy probléma, hiszen ma is egy kisebbségnyi adófizető tartja el az ország nagy részét. Ezért komplex programra van szükség - tette hozzá. A programnak van beruházás-élénkítő része, ami nem része az 1000 milliárdos csomagnak. Összességében mintegy 1800 milliárdnyi beruházást látunk a következő 15 hónapban, amely el tud indulni Magyarországon. A finanszírozási rész 800 milliárdról 1000 milliárd forint fölé fog nőni, részben az uniós források átcsoportosításával, részben új külső finanszírozási források bevonásával. "Nem államadósságról beszélek, hanem olyan forrásokról, amelyek a kis- és középvállalkozásokhoz juthatnak el" - mondta. Harmadrészt olyan új, munkahelymegőrző, -teremtő programokról tárgyaltak délelőtt, amelyek már rövidtávon is segíthetik a vállalkozásokat abban, hogy átvészeljék ezt a nehéz időszakot.