Tizenegy érdeklődő a mobiltenderen

Vágólapra másolva!
A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) a mobilpiac élénkítésére és a szélessávú internet-lefedettség növelésére október 22-én írt ki mobil- és frekvenciapályázati pályázatot. Ennek anyagát tizenegy cég vásárolta meg péntekig - közölte az NHH.
Vágólapra másolva!

A hatóság emlékeztet arra, hogy eredményes pályáztatás esetén akár két új mobiltelefon-szolgáltató is beléphet a magyar telekommunikációs piacra. Az idei mobil- és frekvenciapályázati kiíráson a két szolgáltató közül az egyik hasonló frekvenciakészletet szerezhet meg, mint a jelenleg is piacon lévő három mobilszolgáltató.

Ezzel szemben a másik pályázó a jelenleg nem használt 450 MHz-es frekvenciatartományt hasznosíthatja. Ezen frekvencián nyújtott szolgáltatások elsősorban a ritkán lakott területek és települések vezeték nélküli szélessávú internet-ellátását javíthatja.

Az NHH további öt csomagot hirdetett meg a 26 GHz-es frekvenciatartomány hasznosítására. Ez a frekvenciatartomány a mobilszolgáltatók, valamint más piaci szereplők, vagy akár nagyvállalatok belső infrastruktúrájának fejlesztésében tölthet be fontos szerepet és hozzájárulhat ahhoz, hogy jelentősen emelkedjen Magyarország jelenlegi szélessávú internet-lefedettsége.

A két mobil-pályázat eredményhirdetése legkorábban 2008. december 22-én, a 26 GHz-es pályázatoké pedig 2009. január 30-án lehet.