Péntek estére visszaerősödött a forint

Vágólapra másolva!
Nyereséggel zárt a forint a bankközi devizapiacon pénteken. Az október végi pozíciórendezések mozgatták a forint árfolyamát, az eurót 256,60/80 forinton jegyezték péntek délután bankközi piacon, ami több mint másfél százalékkal erősebb forintárfolyamot jelent a csütörtök délutáni 260,60/90 forintos euró után. Kora estére nagyon közel került a 256-hoz az árfolyam, vagyis 256 forintot kellett adni egy euróért. Ez azt jelentette, hogy délutánihoz képest is tovább erődösött a magyar pénz.
Vágólapra másolva!

Itt találhatja a válságról szóló összes hírt!

A pénteki kereskedés a forint gyengülése, illetve a 261 és 262 forint között ingadozó euróárfolyam jegyében zajlott. A kereskedők szerint a pénteki kereskedés közben történt gyengülés részben a dollár és a jen erősödésének volt betudható. Ezzel párhuzamosan a befektetők figyelme a lecsengőben lévő pénzügyi krízisről kezd átterelődni a reálgazdasági recesszió bekövetkezésének kockázatára. A forinthoz hasonló árfolyamtrendet követett pénteken a lengyel zloty, a román lej, a dél-afrikai rand és a balti devizák mindegyike.

Az árfolyamok mozgását azonban leginkább az alapok hó végi pozíciórendezésének tudják be, amelyből nem lehet messzemenő következtetéseket levonni. Annál is kevésbé, mivel a jövő hét az amerikai elnökválasztás jegyében telik majd el, így "minden lehetséges".

A pénteken napközben elszenvedett árfolyamveszteség korrekciójához minden bizonnyal hozzájárult az a londoni Cityben megjelent elemzés is, amely szerint a pénzpiac súlyos mértékben túlárazta a közép-európai uniós tagállamok, köztük Magyarország szuverén adósi nemfizetővé válásának kockázatát.

A dollárt 201,50/80 forinton jegyezték péntek délután, szemben a csütörtök délutáni 201,30/40 forinttal. Az MNB hivatalos deviza árfolyam jegyzése alapján egy svájci frank 178,29 (csütörtökön 172,74) forint, 100 japán jen pedig 211,10 (198,42) forint.