A válság szűkíti az életbiztosítások piacát

Vágólapra másolva!
Az életbiztosítási piac stagnálása és a hagyományos, a kockázatok ellensúlyozását szolgáló biztosítások előtérbe kerülése várható a pénzügyi válság következtében megnőtt rizikó miatt. Biztosítási szakemberek azt tanácsolják azoknak, akiknek befektetési egységekhez kötött életbiztosításuk van, hogy csak fokozatosan forduljanak a nagyobb hozamkilátású, ám kockázatosabb eszközalapok felé.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Az ügyfelek várhatóan óvatosabbá válnak majd és kevesebb kockázatot vállalnak, ezért a kötvényalapok aránya nő a biztosítók portfóliójában. A befektetési egységekhez kötődő, úgynevezett unit-linked biztosítások várhatóan továbbra is megőrzik meghatározó szerepüket.

Az Aegon Biztosító nem készül az ilyen biztosításokhoz kapcsolódó eszközalapok palettájának átalakítására. Egyrészt azért, mert ezek hosszú távra szóló, különböző kockázati szinteket képviselő befektetési stratégiák. Másrészt ügyfeleik folyamatosan átcsoportosíthatják megtakarításaikat a biztosító által összeállított befektetési csomagok között.

Befektetési szakembereik úgy vélik, hogy az ilyen biztosításokban takarékoskodó ügyfeleik többsége számára az lehet a legjobb megoldás, ha egyelőre rövid futamidejű pénzpiaci eszközökbe vagy államkötvénybe fektető eszközalapokban tartják pénzüket, és csak később, a piaci helyzet stabilizálódása során, fokozatosan mozdulnak el a kockázatosabb - vegyes összetételű vagy részvényekbe feketető - eszközalapok felé.

Azoknak, akik hosszú távú biztosítási és megtakarítási megoldásban gondolkodnak, de nem szeretnének befektetési kockázatot vállalni, hagyományos nem befektetési egységekhez kötött életbiztosításaikat ajánlják, amelyekben folyamatosan alacsony kockázatú, biztonságos eszközöket tartalmazó portfólióban kezelik ügyfeleik megtakarításait.

Óvatosak és hazardőrök is találnak biztosítást

Olyan ügyfeleiknek, akik hasonló megtakarítási megoldások esetében némi kockázatot is szívesen vállalnak - ezért államkötvény-túlsúlyos befektetési egységhez kötődő biztosítást választanak - jelenleg a pénzpiaci és államkötvényalapokat érdemes választaniuk.

Azoknak viszont, akik tisztában lévén a vállalt kockázatokkal, éppen a korábbinál lényegesen alacsonyabb részvényárfolyamok miatt hosszú távú befektetésben gondolkodva jó "beszállási pontnak" látják a jelenlegi helyzetet, egy részvénytúlsúlyos eszközlapba.

Több évig tartó gyors bővülés után már az idei év első felében is érzékelhető volt az életbiztosítási piac növekedésének lassulása az Aegon Biztosító szerint. Szerintük jövőre stagnálás, esetleg kismértékű szűkülés várható az életbiztosítások piacán. A biztosítónál arra számítanak, hogy nem csak a befektetési, hanem az egészséggel kapcsolatos anyagi kockázatok is tudatosabbá válnak az ügyfelek körében.

Már idén lelassult, jövőre akár szűkülhet az életbiztosítási piac

Az idei első negyedévig dinamikusan nőtt a befektetési egységekhez kötődő életbiztosítások piaca, az elmúlt hónapokban azonban lelassult ez a növekedés - mondta ezzel összhangban az [origo]-nak Luc Cools, a K&H Biztosító vezérigazgatója. Szerinte mégsem csökkent az életbiztosítások vonzereje, ugyanis a hozzájuk kapcsolódó adókedvezmények továbbra is ugyanazok és a mögöttes befektetési termékek vonzóak kockázat/megtérülés szempontjából.

A vezérigazgató úgy véli, a válság hatására összességében is lassult a megtakarítási piac, és az emberek olyan rövid lejáratú befektetéseket választanak inkább, mint a bankbetétek és a pénzpiaci alapok. Szerinte azonban a befektetési egységekhez kötött életbiztosításaik a jelenlegi piaci körülmények közt is megállják a helyüket, és lehetőséget nyújtanak arra, hogy ügyfeleik a nélkül módosítsák befektetési portfoliójukat, hogy adókedvezményt vagy biztosítási kedvezményt kellene veszteniük.

A szerződéskötést most fontolgató ügyfeleknek a jelenlegi helyzetben a hozam és tőkevédett megtakarítási termékeket ajánlja a K&H Biztosító, amely befektetési alapot tartalmaz adó és biztosítási kedvezményekkel. Az ilyen biztosítások szerinte nyereségesek lehetnek a tőzsde felépülése esetén.

Az egyszeri és eseti díjas életbiztosítások szűkülés érezhető, mert azok rövidtávon ki vannak téve a pénzpiacok ingadozásainak, válságainak, ezért ezek esetében szűkülés érezhető - közölte az [origo]-val az Union Biztosító. A hosszú távú céllal kötött folyamatos díjas életbiztosításoknál szerintük mindez kevésbé várható.

A fantázianevek lecserélését szorgalmazza a felügyelet

A Pénzügyi Szervezeteke Állami Felügyelet (PSZÁF) az utóbbi hónapokban több alkalommal is felhívta a figyelmet a befektetési egységekhez kötött életbiztosítások lehetséges veszélyeire. A felügyelet már több mint egy éve kiadott egy közérthetően fogalmazott kiadványt, amelyben részletesen bemutatja az életbiztosítások, köztük a befektetési egységekhez kötött életbiztosítások működését, költségeit és a hozzájuk kötődő veszélyeket.

Tavaly egy körlevélben az átláthatóság és az összehasonlíthatóság, valamint az ügyfelek érdekeinek védelme érdekében az eszközalapok befektetési politikájának egységes bemutatására szóló elvek kidolgozására szólította fel a biztosítók vezetőit. A pénzügyi hatóság ugyanis azt tapasztalta, hogy az eszközalapok befektetési politikáját bemutató leírások tartalmi színvonala meglehetősen egyenetlen, és nem áll arányban azok kockázataival és annak mértékével.

A felügyelet azt javasolta a biztosítóknak, hogy az általuk adott fantázianevek mellett külön elnevezésben jelenítsenek meg minden, az eszközalapra vonatkozó lényeges információt, amely során célszerű utalni egyrészt a befektetések lényeges kockázataira, azok jellegére. Az elnevezésben szerepeltetni ajánlotta a legfőbb eszközcsoportok megnevezését, az alap devizanemét és a befektetések földrajzi és gazdaásgi ágazthoz kapcsolódó kitettségét.

Nincs évekig tartó 40-60 százalékos hozam

A hatóság szerint az elnevezésben kizárólag akkor lehet utalni a tőke- és/vagy hozamgarancia vállalására, ha a garanciát a biztosító a jogszabályban meghatározott módon biztosítja, és az elnevezés során figyelembe kell venni, hogy a törvény számos, a befektetési alapokhoz kapcsolódó fogalmat véd.

A felügyelet a megjelenített információkkal kapcsolatban azt tartja elfogadhatónak, ha a befektetési politika kitér az eszközalap jellegével összefüggő minden lényeges információra, továbbá megjelöli azt a minimális befektetési időtartamot, amely alatt a piacon a hasonló összetételű portfóliók elvárt hozama az esetek nagy részében realizálódik.

A pénzügyi hatóság idén pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy az akkoriban elterjedt egzotikus eszközalapok eddigi trendje megfordulni látszik, és egy befektetésen elért 40-60 százalékos hozam hosszú időn keresztül nem tartható fenn. Valamint, hogy a befektetési kockázatot a befektetési egységekhez kötött életbiztosítások esetében is az ügyfél viseli, és a biztosító nem feltétlenül kárpótolja az ügyfelet a befektetési egységeken elszenvedett veszteségekért, ezért szélsőséges esetben így az ügyfél akár el is veszítheti megtakarításainak jelentős részét.