Jót tesz Budapestnek az amerikai választás

Vágólapra másolva!
Az amerikai elnökválasztás egyes vélemények szerint közvetlen hatással lehet a magyar tőzsdére, mások szerint viszont nem sok makrogazdasági változást okoz, hiszen hazánk legfőbb kereskedelmi partnerei európai országok. Az igazság valahol félúton van, az [origo] ezért utánanézett, hogy milyen kapcsolatok fűzik a magyar gazdasághoz a demokrata és a republikánus elnökjelöltet. Érdekes nexusokra bukkantunk mindkét oldalon, hiszen Barack Obama és John McCain környezetében is sokan vannak, akik magyar gazdasági vagy politikai kapcsolatokkal rendelkeznek.
Vágólapra másolva!

A napokban Budapesten járt a második legnagyobb svájci bank részvényügyletekért felelős vezetője. A Credit Suisse londoni alapkezelőjének ügyvezető igazgatója, Cesar Perez üzleti prezentációjáról az [origo] is beszámolt, ám lapunk kérdésére, az előadása végén az üzletember szót ejtett néhány politikai kombinációról is.

Szerinte addig nem tudnak véglegesen stabilizálódni a kelet-közép-európai tőkepiacok, amíg ki nem derül, hogy ki lesz az Egyesült Államok elnöke. Pontosabban Perez szerint elsősorban Barack Obama gazdasági és külpolitikája vár tisztázásra, a demokrata jelöltről ugyanis egyelőre nem tudni, hogy mit kezdene a kelet-európai térséggel. Mindez a politikai kockázatot növeli a régióban.

Kockázati felár

Ehhez hozzátehetjük, mindennek "forintosítható" felára is van, hiszen például a magyar állampapírok jelenleg csak igen magas hozamszinten kelnek el a piacon. Vagyis a magyar államnak a nemzetközileg mértékadó kamatszinteknél akár 7-8 százalékkal is többet (12-14 százalékot) kell ajánlania ahhoz, hogy vevőre találjanak kötvényei és kincstárjegyei, amellyel az államadósságot finanszírozza.

Természetesen a magyar kamatfelár nem kizárólag az amerikai elnökválasztással függ össze, hanem speciális hazai sajátosságokkal, így például azzal, amit Bokros Lajos volt pénzügyminiszter is kifejtett nemrégiben egy tévéinterjúban. Magyarország ugyanis az euró bevezetésének egyetlen feltételét sem teljesíti: óriási a költségvetési hiány, az eladósodottság és az infláció, a forint pedig a legjobban ingadozó térségi devizák közé tartozik. Éppen ezért jött jól október végén az IMF, az EU és a Világbank közösen adott 25 milliárd dolláros hitelkerete.

Nem meglepő, hogy Perezzel nem ért teljesen egyet Bienerth Gusztáv, a magyarországi amerikai kereskedelmi kamara, az AmCham elnöke, akinek azt a kérdést tettük fel, mennyire érinti Magyarországot az amerikai elnökválasztás. Bienerth szerint Magyarországra ugyan politikai, katonai és gazdasági szempontból is fontos hatással van az Egyesült Államok, ám hazánk gazdaságilag inkább a német, az olasz, az osztrák, a brit és más európai piacoktól függ.

Magyarország exportjának döntő része, túlnyomó többsége ugyanis az Európai Unióba irányul, ezért kulcsfontosságú e térség számunkra.

A demokrata alelnökjelölt "magyar" kapcsolódásai

Barack Obama demokrata párti jelölt környezetében máris van egy olyan politikus, akinek tudni lehet a jövőbeni pozícióját, ha Obamát megválasztják. Joe Bidenről, Obama alelnökjelöltjéről van szó, akit különös élmények fűznek Magyarországhoz. Tom Lantos, a nemrég elhunyt amerikai-magyar politikus lánya, Annette Lantos Tillemann-Dick emlékszik vissza Obama honlapján arra, hogy apja Biden szenátort és akkori feleségét, Jillt még egy nászútra is elvitte Magyarországra, harminc évvel ezelőtt.

Szintén magyar kapcsolatokkal rendelkezik Richard Holbrooke, aki Clinton elnök idején rendkívül fontos pozíciókat töltött be: ENSZ-nagykövet, külügyi államtitkár-helyettes és boszniai béketárgyaló is volt egykor. Az ő felesége magyar származású, ráadásul újságírónő, aki élénken foglalkozik a közélettel: Kati Marton az ABC News tudósítója is volt, előző férje az amerikai tévésztár, a hírműsorok vezetéséről ismert Peter Jennings volt. Holbrooke-ot a külügyminiszteri posztra is esélyesnek tartják, ha a demokrata jelölt futna be a keddi elnökválasztáson.

Obama legjelentősebb amerikai gazdasági támogatói között van Soros György magyar származású üzletember. Róla kiderült, hogy két - tipikusnak azért nem mondható - baloldali katolikus szervezetet is támogat, amelyek arra buzdítják híveiket, hogy Obamára szavazzanak.

Amerikai tőzsdei tapasztalatok

Londoni elemzések szerint a történelmi tapasztalatok alapján értékpapír-piaci fellendülés követheti a keddi amerikai elnökválasztást, gyakorlatilag függetlenül a győztes személyétől. A Capital Economics londoni gazdaságelemző cég 1960-ig visszatekintő kimutatása szerint a tőzsdék rendre jól teljesítenek az amerikai elnökválasztás napja és a választási év vége között: az átlagos árfolyamnyereség 2,2 százalék. A befektetői eufória azonban általában nem tart sokáig, a választási éveket követő egy évben átlagosan már csak 4,5 százalék volt a tőzsdei árfolyamnyereség. Az idei helyzetet mindenesetre bonyolítja, hogy az új amerikai elnöknek recessziós gazdasági környezetben kell kezdenie munkáját.

McCain londoni kapcsolata

John McCain republikánus jelöltnél a magyar gazdasági kapcsolatok kicsit nehezebben és áttételesebben mutathatók ki: a republikánus politikus egyik fő külföldi propagátora - anyagi támogatást külföldi személy nem adhat az amerikai elnökjelölteknek - ugyanis, a Washington Post szerint, Nathaniel Rothschild.

Ő Demján Sándorral és Csányi Sándorral - az OTP elnök-vezérigazgatójával -, továbbá a Barrick Gold kanadai cég Budapesten született vezetőjével, Peter Munkkal együtt tulajdonosa a TriGránit ingatlancégnek, a társaság honlapja szerint. A TriGránit a Westend és a Pólus Center beruházója volt, de ma már saját internetes nyitólapja szerint Európa harmadik legnagyobb ingatlanfejlesztője lett.

A Barrick Goldban - a világ legnagyobb aránybányászati cégében - Rothschild tanácsadói posztot is betöltött, így Munkkal nem egyetlen üzleti kapcsolat fűzi össze az 1971-ben született brit nemest. Nathan Rothschild egyébként Londonba hívta vendégül McCaint, egy adománygyűjtő rendezvényre. Rothschildnak azonban kényesen ügyelnie kellett a szabályokra, amerikai vendégeket kellett meghívnia, apjával, Lord Jacob Rothschilddal együtt, mert csak USA-állampolgárok adományozhatnak az Egyesült Államok elnöki posztjára avanzsáló politikusoknak.