Bankot államosít Ausztria

Vágólapra másolva!
Az osztrák állam tulajdonába kerül gyakorlatilag teljes egészében Ausztria nagyságra nyolcadik bankja, a Kommunalkredit.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A bécsi pénzügyminisztérium hétfő délutáni bejelentése szerint az állam egy-egy eurót fizet a két eddigi tulajdonosnak, az Österreichische Volksbanknak (ÖVAG) és a francia-belga DexiaKomnak. A két pénzintézetnek ráadásul hozzá kell járulnia a Kommunalkredit tőkéjének felfejlesztéséhez fedezet nélküli kötelezettségvállalásuk részesedési tőkévé történő átalakításával. Az ÖVAG-ra 173 millió euró, a DexiaKomra 200 millió euró esik.

Maga az osztrák állam a bank sajáttőke-állományát duzzasztja fel, méghozzá százmillió eurós nagyságrendben. Ezzel a Kommunalkredit törzstőkéjének a kint lévő hitelekhez viszonyított aránya 8-9 százalékra emelkedik. Az állam széles körű fedezetet vállal a bank által nyújtott hitelekért, ezzel nagy mértékben növelve a pénzintézet likviditását.

Az átvételre az osztrák bankok számára kidolgozott és a parlament által jóváhagyott, százmilliárd eurós intézkedésegyüttes keretében kerül sor. A mentőcsomagból 15 milliárd eurót a bankok sajáttőke-állományának növelésére tettek félre, 75 milliárdot pedig szavatosságvállalásra. A törvény szükség esetén jogi lehetőséget biztosít arra, hogy az állam magára ruházza a bajba jutott pénzintézetek tulajdonjogát.

A tőzsdén nem jegyzett Kommunalkredit főleg az állami és közösségi infrastrukturális beruházásokhoz nyújt hiteleket. Az ausztriai települések több mint hatvan százalékával van üzleti kapcsolata, és vezető szerepet játszik a tartományok hiteligényeinek finanszírozásában is. Fontos partner az állami vállalatok számára is.

Bankcsoportként jelen van a közép- és kelet-európai országokban, köztük Magyarországon is.

Mérlegfőösszege mintegy 34,5 milliárd euró, ezzel Ausztria nyolcadik legnagyobb hitelnyújtó intézete.