Elkerülte a bírságot a Tesco

Vágólapra másolva!
Jogsértés megállapítása nélkül zárul a Tesco ellen, a kereskedelmi törvény előírásainak megsértésének gyanújával indult eljárás - döntött a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). A kiskereskedelmi lánc vállalta, hogy beszállítói szerződéseinek visszáruzásra és kötbérezésre vonatkozó előírásait átalakítja.
Vágólapra másolva!

A GVH 2008 februárjában indított versenyfelügyeleti eljárást annak vizsgálatára, hogy a Tesco-Global Áruházak Zrt. az általa alkalmazott beszállítói szerződésekkel megsérti-e a kereskedelemről szóló törvényt - tájékoztat a versenyhivatal közleménye.

A cég 2005-ös szállítói szerződéseiben rögzíti, hogy "a Szállító felé teljes és korlátlan Áruvisszaadási Joggal rendelkezik (tekintet nélkül, különösen az Áru minőségére, mennyiségére, jellegére, állapotára, a beszállítás időpontjára)". 2007-től azonban "A Felek megállapodnak abban, hogy a Szállító a Megrendelő [értsd: Tesco] részére áruvisszaadási jogot biztosít, amelynek feltételeiről külön állapodnak meg".

A 2005-ös szerződés fizetési kötelezettséget ír elő a szállítók részére "amennyiben korlátozza, vagy megakadályozza a Megrendelő áruvisszaadási jogának gyakorlását, illetve nem teljesíti az áruvisszaadási jogból eredő kötelezettségeit." A 2007-től alkalmazott feltételek ilyen kikötést nem tartalmazzák.

A Tesco kötelezettséget vállalt, a GVH megszüntette az eljárást

2009.március 1-től a Tesco vállalta, hogy 2007-es szerződési ajánlatát küldi a beszállítók részére, annyi javítással, hogya Kondíciós Lapon jelenleg apró betűvel írott szerződéses rendelkezéseket a szerződésekben máshol alkalmazott betűnagysággal azonosan tünteti fel. Ezen kívül az áruházlánc arra is kötelezte magát, hogy saját szolgáltatásait utólag számlázza.

A GVH a vállalásokat elfogadta, azokat kötelezővé tette a Tesco számára, a vizsgálatot pedig megszüntette.

A Tesco 1994. óta van jelen Magyarországon, és 2007-ben 17 százalékos részesedése volt a hazai élelmiszer kiskereskedelmi forgalomból.