Vágólapra másolva!
Az előző hónapok stagnálása után történelmi mélypontra zuhant októberben a GKI konjunktúraindexének szezonális hatásoktól megtisztított értéke - közölte hétfőn a gazdaságkutató.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A GKI Gazdaságkutató Zrt. által - az Európai Unió támogatásával - készített felmérés szerint az üzleti várakozások soha nem látott pesszimizmust tükröznek, és a fogyasztók is csak idén áprilisban - a kormánykoalíció felbomlása után - látták még a mostaninál is feketébben a jövőt.

A GKI konjunktúraindexe októberben mínusz 25 volt a szeptemberi mínusz 17,9 után. Az előző év októberében mínusz 21,2 volt az index. Az üzleti várakozásokat tükröző index értéke a szeptemberi mínusz 9,3 után októberben mínusz 14,8, tavaly októberben mínusz 10,7 volt. A fogyasztói bizalmi index mínusz 54-et mutatott, szeptemberben mínusz 42,5, 2007 októberében pedig mínusz 51 volt az értéke.

Az áremelési szándék az iparban kissé csökkent, az építőiparban és a szolgáltatási szférában lényegében nem változott, a kereskedelemben viszont valamelyest emelkedett szeptemberhez képest, miközben a fogyasztók inflációs várakozása több hónapi csökkenés után októberben kifejezetten megugrott.

A GKI jelentése szerint az ipari bizalmi index októberben csaknem elérte valaha mért mélypontját, ezzel folytatódott a 2008 nyár eleje óta tartó folyamatos romlás. A rendelésállomány - ezen belül az exportrendelések megítélése - számottevően romlott.

Ugyancsak romlottak a foglalkoztatási várakozások. Októberben jelentős létszámcsökkentő ágazatnak ígérkezett a zöldség- és gyümölcsfeldolgozás, a gumiipar, a nemfém ásványi termékek gyártása és a járműipar. Munkaerő-keresletet jelzett viszont a vegyialapanyag-gyártás, a papíripar és a nyomdaipar.

Az építőipari bizalmi index változása nem túlzottan nagy, és még beilleszthető a várakozások egy év óta megfigyelhető, folyamatos hullámzás mellett javuló trendjébe. Októberben a termelési helyzet és a rendelésállomány megítélése, valamint a foglalkoztatási szándék is rosszabb lett az építőiparban.

A kereskedelmi bizalmi index értéke októberben jelentősen romlott, és most a nyár eleji értéknek felel meg. A rendelések várható alakulására vonatkozó várakozás enyhén, az eladási pozíció megítélése nagyobb mértékben romlott.

A GKI felmérése szerint a szolgáltatói bizalmi index is csökkent októberben, megközelítve idei (áprilisi) mélypontját. A legnagyobb mértékben a várható forgalom megítélése romlott, de nem javultak a létszámra és az üzletmenetre vonatkozó várakozások sem.

A GKI fogyasztói bizalmi indexének értéke októberben drámai mértékben zuhant, megközelítve a 2008 áprilisában mért, több mint egy évtizedes mélypontját. A lakosság rövid távú megtakarítási képességét viszonylag kevésbé, saját várható pénzügyi helyzetét azonban sokkal rosszabbnak érezte, mint szeptemberben. Erőteljesen romlottak a nagy értékű fogyasztási cikkek vásárlására vonatkozó tervek is, miközben nőtt a munkanélküliségtől való félelem.