Állami buktával végződhet a Postabank-per

Vágólapra másolva!
A Deloitte Könyvvizsgáló és Tanácsadó Kft. teljes mértékben egyetért a Fővárosi Bíróságnak a Postabank könyvvizsgálóival szemben indult perben október 31-én hozott ítéletével, amelyben elutasította a Magyar Állam keresetét - áll a cég MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében.
Vágólapra másolva!

A lassan 8 éve húzódó per akkor kezdődött, amikor a magyar állam és több állami tulajdonú cég 2001 januárjában kártérítési pert indított a Postabank 1994 és 1998 közötti könyvvizsgálói, a Deloitte and Touche Könyvvizsgáló és Tanácsadó Kft., az Arthur Andersen Adó- és Vezetési Tanácsadó Kft., valamint a Prudentia Könyvvizsgáló és Tanácsadó Kft. ellen, mert szerintük a könyvvizsgálók hozzájárultak ahhoz, hogy a pénzintézet működéséről, gazdasági teljesítményéről hamis kép alakuljon ki. Az alperesek hitelesített postabanki mérlegei alapján került sor az 1997-es, illetve 1998-as tőkeemelésekre, majd a bank konszolidációjára, amelyek összességében mintegy 170 milliárd forintjába kerültek az államnak.

A felperesek kétfajta jogcímen összesen mintegy 170 milliárd forintos kárigényt jelentettek be a perben: egyrészt a Postabank-részvények névértékének csökkenése miatt mintegy 40 milliárdos vagyonvesztés, másfelől a pénzintézet 1998. december 30-i rendkívüli közgyűlésén történt alaptőke-emeléssel összefüggő mintegy 132 milliárd forintos konszolidációs kár miatt.

Az elsőfokú bíróság 2005. május 31-én két alperes könyvvizsgáló cég, az Andersen és a Prudentia esetében elutasította a keresetet. Egyúttal kimondta, hogy a Deloitte és a magyar állam fele-fele arányban felel a bekövetkezett kárért.

A Fővárosi Bíróság akkor mindkét kárigény vonatkozásában megállapította a Deloitte felelősségét. Az akkori nem jogerős indoklás szerint a felpereseknek tudniuk kellett volna, hogy veszteséges a Postabank, az elsőrendű alperes viszont késve adott tájékoztatást a tényleges helyzetről. Az elsőfokú bíróság a kártérítés összegéről nem döntött, csupán a jogalapról.

A fellebbezések folytán került az ügy másodfokon a Fővárosi Ítélőtáblára, amely 2007. március 2-án jogerősen elutasította a részvénynévérték-csökkenéssel kapcsolatos 40 milliárd forintos kárigényt mindhárom könyvvizsgáló cég vonatkozásában. Ugyanakkor a 132 milliárd forintnyi konszolidációs kárt illetően megalapozatlannak találta és hatályon kívül helyezte az elsőfokú ítéletet, új eljárásra utasítva a Fővárosi Bíróságot mindhárom alperes vonatkozásában.

A Fővárosi Bíróság Gazdasági Kollégiuma legutóbb 2008. április 4-én tárgyalta az ügyet. A tárgyalást ekkor halasztották október 31-re.

Az elsőfokú bíróság 2005. május 31-i döntéséig a Deloitte jogi képviseletét a Köves Clifford Chance Ügyvédi Iroda látta el. A könyvvizsgáló cég ezután jogi képviselőt váltott, így 2005 szeptemberétől a Deloitte Kft.-t a Oppenheim Ügyvédi Iroda képviseli.