Új ötezerforintos emlékérme a piacon

Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzeti Bank 5000 forint névértékű, ezüst emlékpénzt bocsát ki a tokaji történelmi borvidékről. Az érme a Világörökség részei Magyarországon sorozatának hatodik tagja.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzeti Bank ezüst emlékpénzt bocsát ki a tokaji borvidék tiszteletére. Az új érme a 2002-ben indított, a Világörökség részei Magyarországon sorozatnak hatodik tagja. Eddig a Hortobágyi Nemzeti Park, Hollókő, a Pécsi Ókeresztény Sírkamrák, az Aggteleki-karszt barlangjai valamint a Fertő kultúrtáj jelent meg.

Ötezer forint, 31 gramm

Az ötezer forint névértékű, 925 ezrelék finomságú ezüst érme Gáti Gábor tervei alapján készült. Súlya 31,46 gramm, átmérője 38,61 mm, széle recézett. Az előlapon a törvényes fizetőeszköz elengedhetetlen formai követelményei vannak feltüntetve (értékjelzés, "forint" felirat, Magyar Köztársaság).

A hátlapon a Tokaji-hegy ábrázolása látható, a hegy lábánál település templommal, előtérben szőlőtábla. Itt található Gáti Gábor tervezőművész mesterjegye, valamint az "Euro-Star" jel, mivel az érme az "Europa" nemzetközi gyűjtőprogram keretében jelenik meg.

Az ezüst emlékpénzből 20 000 darab készül, ebből 15 000 úgynevezet proof technikával. Az érme megvásárolható a Magyar Pénzverő Zrt. telephelyén és az MNB Látogatóközpontjában lévő érmeboltban.

1948-ban kezdődött

Az emlékpénzek sorát 1948-ban az 1848-49-es forradalom és szabadságharc centenáriuma tiszteletére megjelent ezüst érmesor nyitotta meg, és az elsősorban numizmatikai célú emlékpénz-kibocsátás 1968 óta vált rendszeressé.

Az emlékpénzek névértékük erejéig törvényes fizetőeszköznek minősülnek - derül ki a jegybank összeállításából. Anyagukat tekintve aranyból, ezüstből készülnek általában, de 1980 óta nem nemesfém emlékpénzek is gyarapítják törvényes fizetőeszközeink sorát. Többségük kétféle kivitelben készül, verdefényes (brilliant uncirculated vagy BU) és tükörfényes (proof vagy PP) technológiával.