Lakáskrach nem lesz, a bérlés drágul

Vágólapra másolva!
Ma már látható, hogy a magyar gazdaság legtöbb ágát, az autógyártástól az építőiparig, fájdalmasan érintik a pénzügyi válság hatásai. Noha visszaesés az ingatlanszektorban is lesz (sőt, már van), a lakóingatlan-piac a közvetítők szerint nagyobb megrázkódtatások nélkül vészelheti át a krízist, ársokktól nincs miért félni. Sok múlik azért a forint viselkedésén és a bankok hitelezési hajlandóságán.
Vágólapra másolva!

A globális válság nyomán Magyarországon is szűkülnek a hitellehetőségek, ami visszafogja a lakóingatlanok keresletét (is), de ezt a folyamatot valamelyest ellensúlyozza, hogy a befektetők egy része a tőzsdétől az ingatlanbefektetés felé fordul. Ennél is fontosabb, hogy a kereslet és a kínálat párhuzamos csökkenésével egyensúlyban marad a piac, nem kell tartani sem drasztikus áreséstől, sem drágulástól.

Változások azért lesznek: az [origo] által megkérdezett közvetítők máris érzik a forgalom csökkenését, amire természetesen előbb-utóbb reagálniuk kell majd e cégeknek. A nagy hálózatok számolhatnak a piacszerzés lehetőségével, ám közben a vállalaton belüli racionalizálásra is figyelniük kell, elvégre a bevételkiesés nekik is nagy gondot jelent majd.

Kivárás, bizonytalanság

A válság újabb hullámának megjelenése utáni első adatok már értékelhetőek. Az Otthon Centrum ingatlanközvetítő franchise-hálózat tapasztalatai szerint a kereslet csökkenésének mértéke 0-tól 40 százalékig terjed, helyszínenként, illetve ingatlantípusonként eltérően - mondta az [origo] érdeklődésére Kühne Kata, az OC ügyvezető igazgatója.

Annyira hirtelen érkezett a krízis, hogy egyfajta sokként érte az embereket, ezért bizonytalanság, kivárás uralkodik a vevők körében. Nagyon sokan arra várnak, hogy kiderüljön, a svájci frankban való hitelezést visszafogó bankok vajon hogyan reagálnak az enyhülés jeleire.

A hitelpiacon bekövetkezett változások egyik következménye, hogy az árérzékeny térségekben esett vissza legjobban az érdeklődés - hiszen itt a vételár túlnyomó részét hitelből fedezik a vásárlók. Ilyen terület például Dél-Pest - említette az Otthon Centrum vezetője.

Többen fizetnek készpénzzel

Hozzátette, a készpénzes vásárlók száma jelentősen megnőtt, amint a kisbefektetők elkezdték kimenekíteni a pénzüket a tőzsdéről. (Ez egyébként azt bizonyítja, hogy eddig nem csak azok vették fel az olcsó hitelt, akiknek muszáj volt.) Ők jobb alkupozícióban vannak, mint eddig, arra azonban nem számíthatnak, hogy jelentősen áron alul tudnak hozzájutni egy-egy jó adottságú ingatlanhoz, hiszen Magyarországon nem volt, és most sincsen árbuborék.

Jósolni nehéz, de a környező országokéhoz képest visszafogott árszint vélhetően csak csekély mértékben emelkedik a közeljövőben. Infláció feletti drágulás összességében nem valószínű, legfeljebb egyes részpiacokon. A használt lakások árának alakulása természetesen nagyban függ attól, hogyan tartja magát a forint - hangsúlyozta a szakember.

Érdekes szegmens a paneleké, amelyekért ugyan nem lehet sokat elkérni, de jelenleg reális áron egyáltalán nem nehéz az eladásuk, a kereslet felmorzsolódásának semmi jele. A felújított - ily módon alacsonyabb rezsijű - házakban lévő lakások néhol még drágultak is valamelyest, és a nagyobb alapterületűek is kelendőek a családok körében.

Ettől függetlenül igaz, hogy a későbbiekben a 12 millió forint alatti ingatlanok piacát érinthetik leginkább a hitelválság fejleményei. A nagyobb beruházásokat vonzó vagy infrastrukturális fejlesztéseket végrehajtó vidéki városokban viszont észlelhető azok jótékony hatása, erre remek példa Kecskemét és Szolnok esete - jegyezte meg Kühne Kata.