Szárnyalt a választás napján New York

Vágólapra másolva!
Az irányadó amerikai indexek az egész napos pozitív irányú mozgás után nagy emelkedéssel zártak. A jó nyitás után a DJIA 3,3, a asdaq 3,1, az S&P pedig 4,1 százalékos pluszban zárt.
Vágólapra másolva!

Az érdeklődés középpontjában természetesen az elnökválasztás állt. A piacok számára az a legfontosabb, hogy vége lesz a bizonytalanságnak, és az elkövetkező négy évre kialakulhat az amerikai politika irányvonala.

Tovább esett a bankközi hitelek kamata is, ami kedvező jele a 700 milliárd dolláros mentő terv kezdeti sikerének; a Wall Street Journal értesülései szerint most az mérlegelik, hogy a még meglévő összegből bankokon és biztosítókon kívül pénzügyi cégek széles körében vásárolnának részesedést. Olyan társaságok is szóba kerültek, mint a General Electric Co-hoz tartozó GE Capital. A hír 8 százalékkal emelte a GE árfolyamát.

Segítette az indexeket a MasterCard - a világ nagyságra második bankkártya hálózata - is, amely a várakozásokat meghaladó negyedéves eredményei nyomán jelentősen erősödött. Negyedéves profitjának visszaesését jelentette be ugyanakkor a Viacom Inc, az MTV Networks és a Paramount filmstúdió tulajdonosa, ami annak újabb jele, hogy a hirdetések visszafogása hogyan hat a médiavállalatokra.

Az euró az amerikai tőzsdezáráskor 1,3023 dollárt ért New Yorkban, egy euróért ekkor 258,88-259,17 forintot, egy dollárért 198,25-198,44 forintot adtak a bankközi piacon.