Vegyes tőzsdei reakciók Obama sikerére

Vágólapra másolva!
Az amerikai elnökválasztás napján mért New York-i erősödést a latin-amerikai és az ázsiai piacok is követték. Él a remény, hogy Barack Obama lendületet ad az amerikai gazdaságnak. Európában azonban hat nap után éppen most torpant meg a felívelés. A BUX már esik.
Vágólapra másolva!

A Dow Jones 3,3 százalékos keddi emelkedése magával húzta a világ tőzsdéinek többségét. Az argentin Merval index 6,2, a brazil Ibovespa 5,2, a mexikói IPC 4,5, a chilei IPSA pedig 2,6 százalékos pluszban zárt az amerikai elnökválasztás napján.

Ázsiában hasonló mértékű volt a nyereség szerdán, immár Barack Obama sikerének tudatában - a tokiói értéktőzsde fő mutatója, a Nikkei 4,46 százalékot nőtt a zárásra. A hongkongi Hang Seng 5,7 százalékkal, a szingapúri Strait 4,41, a szöuli Kospi 2,39, a sanghaji Compisite index 3,16 százalékkal állt magasabban a tokiói zárás idején. A szingapúri, ausztrál, új-zélandi börzék is jól teljesítettek.

Japánban az elektronikai cégek, a Sanyo, a Panasonic iránt volt elsősorban érdeklődés, de a bankok és a kereskedőházak is javultak. Elemzők szerint a politikai bizonytalanság elhárulta rövid távon nagyobb önbizalmat ad a befektetőknek, akik közül sokan abban reménykednek, hogy Obama győzelme után esetleg lendületbe hozza az amerikai gazdaságot.

A piacoknak kedvező jel lehet, hogy a Morgan Stanley befektetési bank vásárlást javasol a befektetőknek - ez volt az első bankok egyike, amely még júniusban, a válság súlyosbodása előtt, a mielőbbi eladást ajánlotta.

Európa nem áll be a sorba

Noha az értékforgalmazók előzetesen úgy becsülték, hogy a nagy európai tőzsdeindexek is 0,7-1,7 százalékos emelkedéssel reagálhatnak, szerda reggel, a korai kereskedésben esésben voltak a piacok. A jelek szerint az előző, hatnapos tőzsdei emelkedéskor már "beárazták" az amerikai elnökválasztás stabilizáló hatását.

A bankok vezették a vesztesek listáját szerdán, amint a figyelem Barack Obama győzelméről őjra a gazdasági tényezők felé fordult. A BNP Paribas 2,6 százalékkal esett a bejelentésre, hogy adózott eredménye a harmadik negyedévben a felére csökkent. A HSBC 2,9, a BBVA 1,3 százalékkal esett.

A legmegbízhatóbb európai részvények mutatója 1,3 százalékos gyengüléssel az első fél óra vége felé 961,32 pontnál tartott. Az index az előző napon 4,3 százalékos javulással 974,15 ponton zárt, ami egy havi csúcsot jelent.

A londoni értéktőzsde irányadó mutatója, az FTSE-100 mintegy 0,41 százalékos eséssel kezdett, fél óra múlva 1,9 százalékos veszteségben volt. A frankfurti értéktőzsde fő mutatója, a DAX-30 0,38 százalékkal csökkent, fél óra múlva 1,1 százalékos veszteségnél járt. Párizsban a CAC-40 0,57 százalékos csökkenéssel kezdett, fél óra múlva 1,9 százalékos esésben volt.