USA: Folyamatosan nő a munkanélküliek száma

Vágólapra másolva!
A magánszektorbeli munkahelyek száma 157 ezerrel csökkent októberben (a kormányzati szektor nélkül) az Egyesült Államokban - jelentette az ADP. Az amerikai cégek októberben bejelentett elbocsátásai közel ötéves rekordra nőttek. 
Vágólapra másolva!

A szolgáltatóiparban 31 000 eber maradt állás nélkül, míg a termelőszektorban 126 000-el kevesebb munkahely maradt. Az elemzők 100 ezer fő körüli csökkenésre számítottak, így a mai adatok jelentőseb negatív meglepetést okoztak. A friss adat a pénteken megjelenő, a kormányzati szektor munkaerőpiaci folyamatait is tartalmazó átfogó jelentés előtt igen rossz előjelnek számít.

Közel ötéves rekord az amerikai cégek októberben bejelentett elbocsátásaiban

Októberben közel ötéves rekordra nőttek az amerikai cégek bejelentett elbocsátásai. A legrosszabb a helyzet a pénzügyi és autóipari cégeknél. A Challenger, Gray and Christmas cég vizsgálata szerint az októberben bejelentett álláscsökkentések elérték a 112 884-et, 19 százalékos emelkedéssel szeptemberhez képest.

A cég szerint az a tény, hogy az ipari ágazatok háromnegyedében nő az elbocsátások száma, mutatja a válság hatását a munkapiacra. Egy évvel ezelőtt a munkahely-csökkentések a pénzügyi és a lakóingatlan-építési ágazatokra koncentrálódtak. Az Egyesült Államokban pénteken teszik közzé az októberi foglalkoztatottság és a munkanélküliség makrogazdasági adatait. Elemzők 200 ezres csökkenést várnak a mezőgazdaságon kívüli ágazatokban foglalkoztatottak számában, a munkanélküliséget pedig 6,3 százalékra várják emelkedni a szeptemberi 6,1 százalékról.