Válság fenyegeti Szlovákiát és Romániát is

2008.11.06. 8:53

A Világbank október 28-án sürgette Bulgáriát: készítsen gazdasági szükségtervet, a felzárkózó gazdaságok a globális pénzügyi válság miatt ugyanis komoly nehézségekkel nézhetnek szembe. Bulgária mindeközben a jövő évi gazdasági bővülésre vonatkozó 6,5 százalékos régebbi prognózisát október 27-én 4,7 százalékosra vette vissza. A Világbank bulgáriai képviselője szerint nincsenek megfelelő intézkedési tervek: a munkanélküliség növekedésére például nincs a hazai kereslet stimulálását célzó program. A kiadások csökkentése helyett a kormányzat nagy beruházásokat tervez a nagy tartalékokból, mert aggódik a külföldi befektetések elapadásától.

A Standard and Poor's nemzetközi hitelminősítő két nappal később, október 30-án Bulgáriát rosszabb besorolásba tette a külső sebezhetőség növekedésének indokával. Az S&P bejelentése szerint a hosszú és rövid futamú, devizában, illetve hazai valutában kiadott bolgár adósság kockázati osztályzatai az eddigi "BBB plusz/A-2"-ről egy fokozattal "BBB/A-3-ra" romlanak.

80 euróért adtak el 80 bolgár szállodát

Bulgáriában a külföldi termelő-beruházások csökkenésére számítanak az idén, a nemzetközi pénzügyi bonyodalmak szélesebb gazdasági következményeként. A külföldiek működőtőke-beruházásai valószínűleg 15-20 százalékkal elmaradnak idén a tavalyitól - mondta a külföldi beruházásokkal foglalkozó bolgár kormányhivatal vezetője, Sztojan Sztalev a bolgár közszolgálati rádiónak szerdán. Az év elején a hivatalban még a külföldi beruházások 10 százalékos idei gyarapodásában bíztak.

Az első nyolc hónapban körülbelül 3 milliárd eurónyi új működőtőke érkezett Bulgáriába külföldről, és év végéig a teljes idei új összeg elérheti a 4,5-5 milliárd eurót, a tavalyi 6 milliárd után, mondta Sztalev. A fő célpontok Bulgáriában az ingatlanpiac és az építés, illetve a pénzügyi szektor. Szeptember óta azonban 10 százalékkal csökkentek az ingatlanárak. A múlt héten szállodánként egy euróért eladtak egy 80 szállodás láncot a Fekete-tenger partján, azzal a feltétellel, hogy az új tulajdonos átvállalja a korábbi beruházási hitelek törlesztését - tette hozzá az AFP hírügynökség.

Sérülékeny a szlovák ipar?

Sokasodnak az arra utaló jelek, hogy a térség több mintaállamában is gondok vannak. Szlovákia például az egy főre jutó autógyártásban világelső, 517 ezer darabbal 2007-ben, ami kétszerese a 2006-os adatnak. Ez azonban nagyon sérülékennyé teszi az országot, hiszen szinte egyetlen iparágnak szolgáltatta ki magát északi szomszédunk, a GDP egynegyedét az autógyártó cégek állítják elő. Vasárnapi hír például, hogy a csehországi Skoda Auto gyár a jövő év elején leállítja az Octavia modellek összeszerelését Pozsonyban.

Az Octavia modellek összeszerelését a Volkswagen - a Skoda a Volkswagen konszern tagja - pozsonyi üzemében idén márciusban kezdték el. Az idei tervek 20-25 ezer gépkocsi összeszerelésével számoltak. A Skoda gyárnak azonban az utóbbi időben gondjai vannak a gépkocsik iránti csökkenő kereslettel, ezért október végén egy hétre leállította az autógyártást. A döntés a pozsonyi összeszerelő üzemre is vonatkozott, és ott is leállt a termelés. Újabb leállásra az év végén számítanak a Skoda Autóban.

A személyautókat gyártó cégekhez hasonlóan a teherautógyárak is visszafogják termelésüket az értékesítés nehézségei miatt: október utolsó napjaiban a német MAN-csoport jelezte, hogy Szlovákiában is csökkenti a gyártást - jelentette Hospodarské noviny. Szlovákiában a tervek szerint a közép-szlovákiai Bánon (Banovce nad Bebravou) lévő üzemben már megkezdték a leépítést, a múlt héten az üzem tizenegy dolgozójának mondtak fel, és további elbocsátások is lesznek. A gyár vezetése a leépítést a Steyrben lévő üzem értékesítési problémáival indokolta.

A MAN 2006 nyarán indította be a gyártást Szlovákiában, a gyár a német csoport ausztriai cégeinek szállít alkatrészeket. Az üzem 30 főt foglalkoztat, tavalyi bevétele 30 millió euró volt. A MAN 2006-ban 4 millió eurót invesztált az üzembe, tavaly 1,8 milliót, az idén 3,5 milliót.

Romló GDP-várakozások

A szlovák pénzügyminisztérium 7,7 százalékról 7,0 százalékra fogta vissza a szlovák gazdaság idei növekedésére vonatkozó előrejelzését. A minisztérium egyidejűleg 6,5 százalékról 4,6 százalékra módosította a jövő évi GDP-bővüléssel kapcsolatos várakozását. Szlovákia gazdasági növekedése éves összehasonlításban 2008 második negyedévében 7,6 százalékra lassult az első negyedévi 8,7 százalékos ütemről. A tavalyi utolsó negyedévben 14,3 százalékkal, tavaly egész évben átlagosan 10,4 százalékkal nőtt a szlovák GDP, ez a legújabb rekord az önálló Szlovákia történetében.

Szlovákiában szeptemberben átlagosan 0,4 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak, és 4,5 százalékkal voltak magasabbak, mint tavaly szeptemberben. Az infláció gyorsult: augusztusban mínusz 0,1 százalékos volt a havi és 4,4 százalékos a tizenkét havi drágulás.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK