Meglepő kamatvágás Londonban

Vágólapra másolva!
Az Európai Központi Bank (EKB) csütörtökön fél százalékponttal 3,25 százalékra csökkentette irányadó rátáját. A frankfurti jegybankárok mellett prágai, zürichi és londoni kollégáik is mérsékelték a kamatszintet. Utóbbiak a várt 50 bázisponttal szemben 150 bázisponttal vágtak.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Az EKB csütörötkön 3,25 százalékra csökkentette az alapkamatot, megfelelően a bizonytalan, romló gazdasági helyzetnek és a piaci várakozásoknak. A monetáris lazítást indokolta a kibontakozó kamatverseny is.

Az eurózóna jegybankja is részt vett a mértékadó központi bankok október 8-án végrehajtott, egyformán 0,5 százalékpontos kamatcsökkentésében, de azóta az amerikai központi bank szerepét betöltő Fed további fél százalékponttal 1 százalékra csökkentette alapkamatát. Ezzel ismét beállt a 2003 június és 2004 június között érvényben lévő, alacsony kamatszint.

Jean-Claude Trichet, az EKB elnöke nem zárta ki azt, hogy további kamatcsökkentésre lesz szükség. "A pénzügyi zavarok szélesedése és egyre nagyobb intenzitása hosszabb távon vetheti vissza a keresletet a világpiacon és Európában egyaránt. Nem tudom kizárni a további kamatcsökkentést."