Izgalmas napot zárt a forint

Vágólapra másolva!
Minden jelentős devizával szemben gyengült a forint a pénteki kereskedés során, ami egyáltalán nem meglepő annak tükrében, hogy a Moody's hitelminősítő intézet gyengébb kategóriába helyezte át hazánkat. A napi mozgás azonban már korántsem volt annyira papírforma, mint a záró érték.
Vágólapra másolva!

A budapesti bankközi devizapiacon pénteken délután fél ötkor 266,00/30 forint volt az euró árfolyama, ami jelentős forintgyengülés a csütörtöki 260,60/90 forint után, ugyanakkor gyors erősödés a napi szélsőértéket jelentő, négy óra körül elért 269,80-hoz képest.

A forint gyengült a dollárral szemben is. Az amerikai deviza árfolyama 207,80/208,20 forintra emelkedett a csütörtöki 203,20/50 forintról; az árfolyam napi szélsőértékei 203,35, illetve 212,00 forint voltak.

Az MNB hivatalos devizaárfolyam-jegyzése alapján délben egy svájci frank 175,90 (csütörtökön 173,59) forint, 100 japán jen pedig 211,23 (csütörtökön 206,55) forint volt.

A piacon továbbra is alacsony a forgalom, az árfolyamok így hatalmas ugrásokkal változnak.

Valaki előre tudta

"A forint már reggel gyengülő pályára állt, 260-ról szépen lassan kezdett el felfelé araszolni az árfolyam, részben a vártnál gyengébb külkereskedelmi mérleg többlet miatt" - fogalmaz Sörös Csaba, a Takarékbank elemzője.

A gyengülés ráadásul tovább folytatódott egészen 270-ig, minden ezt alátámasztó hír nélkül. Fél négykor a Moody's bejelentette, hogy leminősíti Magyarország deviza és forint államadósságának hitelbesorolását A2-rol A3-ra, a kilátásokat pedig negatívon hagyta, ami további lemódosításokat sejtet. A Moody's azzal indokolt, hogy hazánk nehezebben jut külső forrásokhoz jutását.

Ezután a forint a várakozásokkal ellentétben nem gyengülni, hanem erősödni kezdett és meg sem állt egészen 266-ig az euróval szemben, ami arra enged következtetni, hogy egyesek "megérezték" a leminősítés bejelentését és a hír kijövetelekor már zárták is a pozíciójukat. Sörös Csaba úgy fogalmazott, hogy akár jelei is lehettek a magyar leminősítésnek, mert délelőtt Lettország hazánkkal megegyező besorolást kapott a szóban forgó hitelminősítőtől és Észtország kilátásait stabilról negatívra módosították. Másrészt pedig a két másik nagy hitelminősítő intézet (a Fitch és az S&P) már korábban leminősítette hazánkat.

Az MTI által megkérdezett szakértők szerint a zlotyt kedvezőbb helyzetbe hozó, így áttételesen a forintnak is javulást hozó, Lengyelországnak nyújtott svájci jegybanki támogatás is szerepet játszhatott a forint visszaerősödésében.