Legkorábban áprilistól lehet olcsóbb a gáz

2008.11.07. 6:52

A jövő évtől a mostani 534 dolláros ezer köbméterenkénti ár helyett várhatóan 520 dollárért érkezik az orosz gáz Magyarországra - értesült a pénteki Világgazdaság az ügylethez közel álló forrásból. A jövő év áprilisától a gáz már 480 dollárba, júliustól pedig csak 450-be kerül, ahogyan feltehetően az utolsó negyedévben is.

A pénzügyi válság hónapjai előtt még 600 dolláros év eleji gázárat is jósoltak a szakértők. Az éves szinten közel 100 dolláros csökkentésről nem a szállító Gazprom Export döntött, mint korábban az ár emeléséről sem, hanem a felek által korábban rögzített árképlet.

Az alacsonyabb árú gáz miatt jövőre olcsóbbnak kellene lenniük a gáz felhasználásával Magyarországon előállított termékeknek, mint a villamos energia, a távhő, a vegyipari termékek és a műtrágya, és az alacsonyabb importár alapján elvárható, hogy csökkenjen a földgáz versenypiaci ára is - olvasható a lapban.

Mi lesz januárban? - egyelőre még emelés jöhet

A Napi Gazdaság szerint a jövő héten kellene elkészülnie a Magyar Energia Hivatal (MEH) előterjesztésének a januári gázárváltozásról ahhoz, hogy az árszabályozási jogkörrel rendelkező miniszter legkésőbb december elsején kihirdethesse az új árakat.

A lap szerint a MEH-nél dolgoznak a javaslaton: az új ár a piaci szereplők szerint a jelenlegi 131,30 forint/köbméterhez képest legalább 10-15 százalékkal lehet magasabb. A hazai gázár a világpiaci olajár változását kilenc hónapos átlagolással követi, így januártól még nem lesz érzékelhető az irányadónak tekintett Brent olaj utóbbi időben bekövetkezett jelentős áresése. A hazai fogyasztók legkorábban áprilistól érzékelhetnek némi árcsökkenést. Ezt júliustól egy jelentősebb áresés követheti.

Az árfolyam is közbejön

A nyersanyagárak mellett azonban az árfolyamváltozás is meghatározó az árak alakulásában, így lényegesen kisebb lehet a hazai gázár csökkenése, mint amit az olajé indokolna.

Szintén bizonytalanná teszi a helyzetet, hogy az energiaügyi miniszter a legutóbbi, az október elsejétől hatályos gázárdöntéssel együtt megszüntette a korábbi időszakhoz kapcsolódó importár-korrekciós szabályozást, így a hazai nagykereskedő, az E.On szeptemberig felhalmozott 30 milliárd forintos vesztesége az év végéig 100 milliárd forintra nőhet. Az erre vonatkozó tárgyalásokat megnehezíti, hogy az időközben lemondott miniszter, Szabó Pál irányítja a tárcát, utódjának kinevezése pedig hetek óta húzódik - írja a Napi Gazdaság.

Ki lesz a miniszter?

Napokon belül kijelölik Szabó Pál utódját - írta pénteki cikkének címében a Népszabadság, ugyanakkor a Népszava arról írt, hogy még nem kérte Szabó Pál közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter felmentését a kormányfő.

A Népszabadság információi szerint az egyik esélyes most Tukacs István, a miniszterelnök adóügyi megbízottja lehet. A lap szerint a poszt nem kelendő. A miniszterelnök pártján kívül, a gazdasági életben is kereste az új minisztert, de egyelőre nem találta meg. Tárcavezetőként felmerült Puch László korábbi pártpénztárnok, a tárca jelenlegi államtitkára, Csepi Lajos, a minisztérium másik államtitkára, Burány Sándor korábbi szociális miniszter, jelenlegi gazdasági államtitkár neve, s úgy hallani, Baráth Etele szocialista képviselőt is számításba vették, de ő inkább Brüsszelbe tartana.

A Népszava szerint a lehetséges utódok között a szocialista pártvezetésben többen is említették Szekeres Imre honvédelmi minisztert. Többen ugyanakkor tudni vélik, Szekeres már nemet is mondott a kormányfő ajánlatra. Ez a lap is említi Puch László, Csepi Lajos és Burány Sándor nevét. Információik szerint két "külsős" nevét is emlegették: Kocsis Istvánét, de ő a Magyar Villamos Művek után leszerződött a BKV élére, míg a másik személy, Mártha Imre most is az MVM vezérigazgatója.