Csökkent a külkertöbblet

Vágólapra másolva!
A külkereskedelmi mérleg január-szeptemberben az előzetes adatok szerint 166 millió euró aktívumot mutatott, szemben az egy évvel korábbi 215 millió eurós hiánnyal - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.
Vágólapra másolva!

A külkereskedelmi mérleg 141 millió euró aktívumot mutatott szeptemberben, ez éves összevetésben a 102 millió eurós visszaesést jelent. A kivitel értéke január-szeptemberben 55 929 millió eurót, a behozatalé 55 763 millió eurót tett ki, így az kilenchavi szaldó 166 millió euró (46,8 milliárd forint) pluszt mutatott - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal előzetes adataiból.

Szeptemberben egyébént a kivitel értéke 6,724, a behozatalé 6,583 milliárd eurót ért el, az export 9, az import 11 százalékkal nőtt 2007 szeptemberéhez viszonyítva.

Török Bálint, a Buda-Cash Brókerház Zrt. elemzője kedvezőnek értékelte a forgalom élénkülését, ugyanakkor negatívumként említette az import, exportot meghaladó növekedési ütemét, ami valószínűleg tendencia lesz - mondta. Szeptemberben a kivitel 9, a behozatal 11 százalékkal nőtt 2007 szeptemberéhez viszonyítva, ez forintban - a valuta erősödése miatt - 3, illetve 4 százalékos bővülést jelent.

Úgy vélte: mivel Magyarország főbb exportpiacain recesszió tapasztalható, ezért a következő pár hónapban az exportbővülés lassulása várható. Ezzel párhuzamosan valószínűleg az import növekedési üteme is mérséklődni fog - tette hozzá.

Trippon Mariann, a CIB Közép-Európai Nemzetközi Bank Zrt. makroelemzője szintén a kivitel és a behozatal bővülésének együttes lassulásával számol. Az árumérleg nem fog számottevően romlani, sőt, akár javulhat is a közeljövőben - vélekedett.

A makroelemző az előző hónap hiánya után pozitívan értékelte a szeptemberi többletet, amelyben véleménye szerint szezonális okok is szerepet játszottak. A gyenge augusztus után korrekcióként értékelte a kedvező e havi adatokat. A piac kicsivel nagyobb többletre számított, de az irány megfelel a várakozásoknak - tette hozzá.