Gazdagokkal találkozik pénteken Obama

Vágólapra másolva!
Barack Obama megválasztott amerikai elnök és leendő alelnöke, Joe Biden pénteken gazdasági szakemberekkel és üzletemberekkel találkozik. A legismertebb közülük a világ leggazdagabb embere, Warren Buffett, aki a legutolsó Forbes-lista szerint előzte meg Bill Gates Microsoft-alapítót a legvagyonosabbak sorrendjében.
Vágólapra másolva!

Buffett már korábban is Obama egyik fő támogatójának számított, és tulajdonképpen egyfajta tanácsadói szerepet is játszott mellette a kampány során.

Szintén találkozik Obamával a Bloomberg hírügynökség szerint az amerikai tőzsdefelügyelet, a SEC volt elnöke, William Donaldson, a korábbi pénzügyminiszter Robert Rubin, valamint a Fed régebbi elnöke, Paul Volcker.

Rubinról már korábban megírta az [origo], hogy eredetileg a demokrata jelöltek közül ő Hillary Clintont támogatta, de aztán átállt az Obama-táborba. Így a pénzügyminiszteri poszt várományosai közül mindenképpen hátrébb szorult a listán.

A pénzügyminiszteri posztra a BBC szerint egyébként hárman pályáznak nagyobb eséllyel. Az egyik Larry Summers (szintén volt már demokrata kormányzat idején a Treasury első embere, akárcsak Rubin), a már említett, de igencsak idős Volcker, valamint egy viszonylag fiatalabb esélyes, Timothy Geithner, a New York-i Fed elnöke. Geithner kiválasztása érdekes lenne, hiszen mindössze 47 éves, és korábban éppen a pénzpiacok megreformálásáért állt ki.

Geithner részt vett egyébként a 700 milliárdos bankmentő csomag kidolgozásában is, amelyet pár hete fogadott el az amerikai Kongresszus mindkét háza, jóllehet az alsóház, a képviselők először elutasították a tervezetet.

Geithner korábbi főnöke, előző munkahelyeinek egyikén éppen az a Robert Rubin volt, akiről már említettük, hogy nemrég sorakozott fel Obama támogatói közé.