Saját ügyfeleikkel harcolnak a román bankok

Vágólapra másolva!
A román bankoknak mind több rosszul fizető ügyféllel gyűlik meg a bajuk, a fogyasztóvédők viszont a bankok szaporodó visszaélései miatt osztják a büntetéseket, olvasható az Új Magyar Szó (ÚMSZ) hétfői számában.
Vágólapra másolva!

Serban Epure, a bankok rosszul vagy késlekedve törlesztő lakossági ügyfeleinek nyilvántartására létrehozott Hiteliroda (BC) ügyvezető igazgatója a bukaresti napilapnak elmondta, hogy a hitelválság forrásapasztó hatásai és a jegybank új hitelbírálati követelményrendszere miatt a korábbinál óvatosabban és figyelmesebben válogatják meg ügyfeleiket a bankok.

A szakember szerint az elmúlt egy év alatt felszökött hitelezési kedv eredményeként mára 1,9 millió olyan bankügyfelet is nyilvántartanak, akik egyszerre két banktól is kölcsönt vettek fel, 6 százalékuk késik a törlesztő részletek fizetésével. A Hiteliroda adatai szerint szeptember végén 120 ezer ügyfélnek voltak elmaradásai két vagy több hitelintézetnél. A rekord jelen pillanatban egy olyan ügyfélé, aki 14 banknál nem tudja törleszteni adósságát.

Négyszázezren késve fizetnek

A fizetési morál rosszabbodására hívják fel a figyelmet a Román Nemzeti Bank adatai is, amelyek szerint szeptember végén a 400 ezret is meghaladta azoknak az ügyfeleknek a száma, akik a hitelüket csak több mint 30 napos késedelemmel tudják törleszteni.

A legnépszerűbb banki termékek - ez elmúlt egy évi, 4,4 millió pozitív hitelbírálat alapján - továbbra is a fogyasztási hitelek. A második legnépszerűbb banki termékké, egymillió feletti aktív számlával, a hitelkártyák léptek elő.

A Hiteliroda összesítése szerint a legtöbb hitelt felvevő ügyfél - szám szerint 611 ezer - 35-39 év közötti, utánuk következnek a 30-34 év közöttiek, szám szerint 602 ezren.

Egyre több a panasz a bankok ellen

A fogyasztóvédők szerint ugyanakkor nő a panaszos bankügyfelek száma is. Gheorghe Ciubotaru, az Országos Fogyasztóvédelmi Hivatal alelnöke szerint a bankokkal kapcsolatban az idén több mint 2 ezer panasz érkezett hozzájuk, ez közel 30 százalékos emelkedés. E panaszok körülbelül 60 százaléka megalapozott volt. A május-júniustól elkezdett ellenőrzések nyomán eddig 88 büntetést róttak ki bankokra 650 ezer lej (180 ezer euró) összértékben. Volt olyan bank is, amelyiket kétszer is megbüntettek a kiróható legnagyobb összeggel, vagyis 30 ezer lejes (mintegy 8 ezer eurós) bírsággal, amiért emelte a fix kamatot, és a szerződésen kívül új kezelési költségeket is bevezetett.