Vágólapra másolva!
A Fővárosi Ítélőtábla szeptemberben és októberben jogerősen is megerősített több, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) által kartellezés, fogyasztók megtévesztése, illetve erőfölénnyel való visszaélés miatt kiszabott büntetést - közölte a GVH az MTI-vel kedden.
Vágólapra másolva!

A Fővárosi Ítélőtábla megállapította, hogy a versenyhatóság jogerősen büntette meg összesen több mint 1,3 milliárd forintra a vidéki útépítések során kartellező vállalkozásokat. Az Útgazdálkodási és Koordinációs Igazgatóság (UKIG) által 2001-ben és 2002-ben kiírt egyes közbeszerzési pályázatokon résztvevő egyes út- és hídépítő cégek versenykorlátozó magatartást tanúsítottak. A vállalkozások ugyanis megállapodtak, hogy az adott pályázatot melyik cég szerzi meg, illetve hogy esetenként a nyertesek melyik másik vállalkozást vonják be alvállalkozóként a munkálatokba.

A jogsértéssel érintett pályázatok értéke mintegy 13,7 milliárd forint volt. Az 1,3 milliárd forint összegű büntetésből a legnagyobb részt a Strabag Építő Rt.-nek és a Betonút Szolgáltató és Építő Rt.-nek kell fizetnie, sorrendben 335,7 és 277,8 millió forintot.

A Fővárosi Ítélőtábla szeptemberben hozott jogerős ítélete szerint a versenyhatóság jogszerűen marasztalta el kartellezésért a gázszigetelésű nagyfeszültségű elektromos kapcsolókat gyártó cégeket is. Ez a kartell ügy az Európai Unióban indult, de Magyarországon is folyt eljárás az ügyben, mivel a kartellezők a magyar tendereken is összejátszottak egymással. Itt összesen több mint 203 millió forintra büntették a VA Tech T&D GmbH-t, az Alstrom Holdingot, valamint a Siemenst.

Két nagy összegű bírság kiszabásával záruló, fogyasztók megtévesztése és piaci erőfölénnyel való visszaélés miatt indított GVH eljárás kapcsán indított per is a versenyhatóság győzelmével zárult. A Magyar Telekomot azért marasztalta el a GVH, mert az 2004 júniusában és júliusában a Relax díjcsomagok hívásdíjairól megtévesztő tájékoztatást tett közzé. Emiatt a távközlési cég 40 millió forint bírságot kapott.

A másik esetben a DÉMÁSZ-ra kiszabott 45 milliós GVH-büntetést hagyta helyben a Fővárosi Ítélőtábla szeptember közepén. A GVH megállapította, hogy a DÉMÁSZ visszaélt gazdasági erőfölényes helyzetével, amikor a közvilágítás korszerűsítéséhez kapcsolódó kivitelezési terv jóváhagyását műszaki-biztonsági szempontokon túl tulajdonosi, üzemeltetési kérdésekben való megegyezéshez is kötötte. A DÉMÁSZ ezenkívül hátráltatta a közvilágítással kapcsolatos kivitelezést és a szolgáltatás beindítását.

Az [origo] Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt.