Kilencvenes IQ-t kér a jelentkezőktől az APEH

Vágólapra másolva!
Az APEH pszichológiai laboratóriumában bíznak abban, hogy legalább a súlyos kockázati tényezőt jelentő embereket sikerül kiszűrni az adóhatóságnál jelentkezőknek előírt IQ-vizsgálat segítségével - írta a csütörtöki Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Az alacsonynak tűnő kilencvenes IQ a nemzetközi sztenderdet követi, ám a képességeket és adottságokat nemcsak tesztekkel mérik, hanem a szakemberek mindenkivel el is beszélgetnek - mondta el a lap kérdésére válaszolva Bakonyi Ágnes APEH-szóvivő.

A teszt önkéntes lesz, ám aki nem veti alá magát, azt bizonyosan nem alkalmazzák - olvasható a cikkben, amely emlékeztet arra, hogy a pénzügyminiszternek az APEH-nél közszolgálati jogviszonyt létesítők pszichikai vizsgálatáról szóló rendelete szerint a még éppen "átlagosnak tekinthető" szellemi képességek alsó határát súroló intelligenciahányados is elegendő lehet ahhoz, hogy a jelentkezőt "adathozzáférés szempontjából védett" munkakörben foglalkoztassák.

A szóvivő emlékeztetett rá, hogy 2001 előtt is volt alkalmasságvizsgálat, de az megszűnt, és azóta az APEH vezetői már többször kezdeményezték az ismételt bevezetését. Így jövő januártól az adóhatóság három saját pszichológusa fogja megvizsgálni az összes jelentkezőt, aki a meghatározott munkakörökre pályázik, de a végső döntés természetesen a vezetőé marad.

Több okból is aggályosnak tartja viszont a jogszabályt Jóri András adatvédelmi biztos. Az ombudsman a Népszabadság érdeklődésére azt közölte: kérdéses, hogy lehet-e érzékeny személyes adatok kezelését miniszteri rendelet szintjén szabályozni. Ugyancsak formai hibának tartja, hogy a tervezetet nem küldték meg véleményezésre az ombudsmani hivatalnak, miközben minden olyan jogszabályt véleményeztetni kell, amely adatkezelésről rendelkezik.