Romlottak a forint kilátásai

Vágólapra másolva!
Rontotta a jelentősebb feltörekvő piaci devizákra - leginkább a rubelre - adott távlati árfolyam-előrejelzését csütörtökön az egyik vezető londoni befektetési bankcsoport, azt jósolva ugyanakkor, hogy a közép-európai valuták, köztük a forint, a rövid távú gyengülés után később visszaerősödnek, az ERM-II.-beli tagság kilátására.
Vágólapra másolva!

A Goldman Sachs globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének csütörtökön közzétett új előrejelzési táblázata szerint a ház a legnagyobb - a jelenlegi szinthez mérve összesen 18 százalékos - gyengülést az orosz rubel esetében várja.

A Goldman Sachs londoni elemzői a térség többi gazdaságára is rontották eddigi árfolyam-előrejelzéseiket, az adósságpiaci befektetések folytatódó globális leépítésére hivatkozva. Megjegyezték ugyanakkor, hogy Közép-Európa fizetőeszközei, rövid távú gyengülés után, 3-12 hónapos távlatban visszaerősödnek, tekintettel arra a kilátásra, hogy ezek az országok belátható időn belül az euróövezeti csatlakozás előtt kötelező ERM-II. árfolyamrendszer tagjai lesznek.

A GS csütörtöki új prognózisa szerint három-, hat- és tizenkét havi távlatban a forint árfolyama az euróhoz számítva 285,00, 275,00, illetve 250,00 lesz az eddigi előrejelzésekben szereplő 255,00, 245,00, illetve 225,00 helyett.

Magyarország közeljövőbeni ERM-II.-tagsága egyre inkább elfogadott konszenzus a City elemzői közösségében.

A Barclays Capital londoni befektetési csoport a Magyarországnak jóváhagyott, 25,1 milliárd dolláros pénzügyi védőcsomagról e hónap elején kiadott elemzésében úgy fogalmazott: a csomag részét képező "méretes" EU-hozzájárulás, valamint a fájdalmas költségvetési programra tett magyar kormányzati kötelezettség-vállalás mögött valószínűleg olyan stratégia áll, amelynek célja a gyors magyar eurócsatlakozásról szóló konkrét tervek kidolgozásának lehetővé tétele.

2012-ben jöhet az euró?

A Barclays Capital londoni elemzői szerint Magyarország 2010 elejére, vagy akár még korábbra is kitűzheti belépését az ERM-II. árfolyamrendszerbe, és ez az euró bevezetésének potenciális dátumát 2012 elejére is előrehozhatja.

A BNP Paribas bankcsoport nemrégiben azt valószínűsítette, hogy Lengyelország 2009 elején belép az átváltási mechanizmusba, és a lengyel példa a magyarokat is arra sarkallhatja, hogy gyorsítsák az eurócsatlakozási folyamatot.

A BNP Paribas elemzői szerint a magyar hatóságok megvárják, amíg az árfolyam stabilizálódik. A ház ezt figyelembe véve azzal számol, hogy Magyarország 2009 második felében lép be az ERM-II. rendszerbe.

A Goldman Sachs egy minapi londoni elemzésében maga is megerősítette: alapeseti forgatókönyve továbbra is az, hogy Lengyelország és "valószínűleg" Magyarország jövőre belép az ERM-II.-be, és Lengyelország 2012-ben, Magyarország pedig 2013-ban bevezetheti az eurót.

Citybeli elemzői körökben a korábbi konszenzus Magyarország 2014-es euróövezeti belépését valószínűsítette.