Először került recesszióba az eurózóna

Vágólapra másolva!
Az euróövezet gazdasági teljesítménye 0,2 százalékkal csökkent a harmadik negyedévben az előző negyedhez képest, jelentették az EU-statisztikai hivatalában pénteken előzetes becslésként. A második negyedben is 0,2 százalékos visszaesést mértek az előző negyedévhez képest. Két egymást követő negyedévi visszaesés recessziót jelent, ilyen még soha nem fordult elő az 1999-ben megalakult euróövezet történetében.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Az egy évvel korábbihoz képest az euróövezet átlagos GDP-növekedése 0,7 százalékosra lassult a második negyedévi 1,4 százalékról.

Az elemzők 0,1 százalékos negyedéves visszaesést és 0,7 százalékos éves összehasonlítású növekedést vártak a harmadik negyedévről.

Az euróövezetben októberben stagnáltak a fogyasztói árak, és 3,2 százalékkal voltak magasabbak, mint tavaly októberben, jelentették ugyancsak pénteken végleges adatként. Október végén előzetesen is 3,2 százalékos tizenkét havi inflációt becsült az euróövezetben az EU statisztikai hivatala, a szeptemberi 3,6 százalék után.

Csökkent az infláció - a várakozásoknak megfelelően

Az Európai Bizottság e hónap elején 1,2 százalékra rontotta az euróövezet idei gazdasági növekedésére szóló előrejelzését a tavaszi előrejelzésében jósolt 1,7 százalékról. Jövőre 0,1 százalékos évi átlagos GDP-növekedést valószínűsít az euróövezetnek, a tavasszal jelzett 1,5 százalék helyett, 2010-re 0,9 százalékos növekedést tart valószínűnek.

Az euróövezetben októberben stagnáltak a fogyasztói árak, és 3,2 százalékkal voltak magasabbak, mint tavaly októberben, jelentették ugyancsak pénteken végleges adatként. Október végén előzetesen is 3,2 százalékos tizenkét havi inflációt becsült az euróövezetben az EU statisztikai hivatala, a szeptemberi 3,6 százalék után.

Nem jött be a kamatemelés

Az euróövezetben júniusban és júliusban tetőzött a tizenkét havi infláció, 4,0-4,0 százalékon. Ez rekord volt a közös statisztika 1997-es bevezetése óta. Az ütem tavaly szeptember óta van az Európai Központi Bank (EKB) legföljebb 2 százalékos célja fölött. A rekordra tekintettel az EKB, egyéves kamatmozdulat-szünet után, július elején negyed százalékponttal 4,25 százalékra emelte az irányadó, kéthetes refinanszírozási kamatminimumát.

A döntés azonban nem bizonyult életképesnek, miután hamarosan felgyorsult a nemzetközi pénzügyi válság, súlyos reálgazdasági következményekkel fenyegetve. Az EKB már október elején kénytelen volt meredek enyhítésbe kezdeni a mértékadó központi bankok egyeztetett, egyidejű kamatcsökkentése keretében, és mostanáig két lépésben 3,25 százalékra vitte le alapkamatát. A piaci elemzők decemberben további enyhítésre számítanak az EKB-tól.

Elmaradt a meglepetés

Keszeg Ádám, a Raiffeisen szakértője úgy gondolja, hogy a piac ezeket a változásokat már beárazta, hiszen a recessziós és az inflációs adat is megegyezik a várakozásokkal. Pontosan ezért az adat közzététele nem is hozott sokkszerű változásokat: a dollár/euró árfolyam meg sem mozdult a 1,27-ről, és a forint is mindössze

Az elemző azt is hozzátette, hogy a nyugat-európai tőzsdéket ma alapvetően a kedvező amerikai zárás mozgatja nyereséges irányba, és ebben nem hoz törést a vártnak megfelelő recessziós adat. Nyugat-Európa tőzsdéin a vevők kerültek túlsúlyba, 12 órakor a frankfurti DAX 3,23, a párizsi CAC 2,53, a londoni FTSE 3,4 százalékot emelkedett a csütörtöki záráshoz képest.

Keszeg Ádám arra is kitért, hogy a csütörtökön közzétett - a zónához legnagyobb súllyal hozzájáruló - rossz német adat miatt az elemzők számára pozitív meglepetés, hogy az euróövezet nem teljesítette alul a várakozásokat.

Az európai recesszió nem kedvez a magyar piacoknak, hiszen az EU ország messze legnagyobb kereskedelmi partnere.