Nem vásárolnak az amerikaiak

Vágólapra másolva!
Rekord mértékben csökkent a kiskereskedelmi forgalom az Egyesült Államokban októberben a recessziós félelmek erősödése miatt. Az amerikai kereskedelmi minisztérium pénteken ismertetett adatai szerint az eladások 2,8 százalékkal estek vissza, 363 milliárd dollárra. Ekkora mértékű csökkenésre az adatrögzítés kezdete, 1992 óta nem volt példa. Elemzők 2 százalékos visszaesésre számítottak. A kiskereskedelmi forgalom a felülvizsgált adatok szerint 1,3 százalékkal esett vissza szeptemberben.
Vágólapra másolva!

Olvassa el itt a válság híreit!

A kiskereskedési forgalom négy hónapja folyamatosan csökken, amire még nem volt példa azóta, amióta rendelkezésre állnak adatok. Az okok közé tartozik a munkanélküliség emelkedése és a recessziós félelmek is.

Az autóeladások 5,5 százalékos zuhanását kizárva is 2,2 százalékot esett a kiskereskedelmi eladások száma. A szintén zuhanó benzinárak is jelentősen segítették a visszaesést. A benzinkutak eladásai szintén rekord 12,7 százalékot esetek. A benzineladások nélkül 1,5 százalékkal, az autó és benzineladásokat is beszámítva pedig 0,5 százalékkal esett az eladások száma. A fogyasztói kiadások csökkenése miatt megint felerősödtek a recessziótól és egy hosszantartó válságtól való félelmek.

A Dow futures 150, az S&P futures 14, a Nasdaq futures pedig 15 ponttal került lejjebb.