Vigyáznak a befektetők Magyarországgal

Vágólapra másolva!
Becslések szerint az idén 3-3,5 milliárd euró külföldi tőke érkezett Magyarországra - mondta Podolák György, az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottságának elnöke pénteken, a Parlamentben rendezett frankofon gazdasági konferencián.
Vágólapra másolva!

Ez elmarad a tavalyi 4 milliárd eurótól, de Podolák György reményét fejezte ki, hogy 2009-2011-ben elérik, sőt meg is haladják éves szinten az 5 milliárd eurót a külföldi beruházások.

Burány Sándor, a Nemzeti Gazdasági és Fejlesztési Minisztérium (NGFM) államtitkára elmondta, hogy a gazdasági válság ellenére sem lanyhult a befektetők Magyarország iránti érdeklődése, de néhányan óvatosabbá váltak. Ezek a beruházók kivárnak, és először saját pozíciójukat tisztázzák a piacon.

A konferencia a 2008-2009-es parlamenti frankofon év egyik rendezvénye volt, amelyről még Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke döntött. A tanácskozáson a frankofon országok képviseletében részt vettek a belga, a francia, a svájci és a kanadai nagykövetség képviseletvezetői, illetve tanácsosai, a Belgian Business Club képviselője, a Magyar-Francia Kereskedelmi és Iparkamara képviselői, valamint a Magyar-Kanadai és a Magyar Svájci Kereskedelmi Kamara képviselői. A rendezvényen ismertették a frankofon országok számára meglévő befektetési lehetőségeket és a befektetők általános helyzetét Magyarországon.

Podolák György tájékoztatása szerint Magyarországon mintegy 400 francia vagy részben francia tulajdonú vállalat van, amelyek több mint 60 000 embernek adnak munkát. A frankofon, vagyis francia, svájci, belga és kanadai befektetések nagy súlyt képviselnek a Magyarországon megvalósított külföldi beruházások között - tette hozzá Burány Sándor.

Az előadások utáni beszélgetés során szóba került a mikro-, kis- és közepes vállalkozások támogatására szánt 1400 milliárdos csomag. Frédéric Ollier, a Sanofi Aventis vezérigazgatója úgy vélekedett, egyensúlyba kell hozni a nagy-, illetve a kis- és közepes vállalatok támogatását. A nagyvállalatokkal folytatott dialógus is fontos, amelynek kulcsa az adórendszerrel kapcsolatos eszmecsere - mondta.

Eric de Clerq, a belga nagykövetség gazdasági és kereskedelmi tanácsosa (vallon régió) jelezte, hogy a belga vállalatok igényelnék az adminisztratív egyszerűsítést Magyarországon. A tanácsos ismertette az ezzel kapcsolatos belga gyakorlatot, és együttműködést ajánlott fel.