A font összeomlását jósolja a brit ellenzék

Vágólapra másolva!
A brit fizetőeszköz elleni spekulációs támadásról, és a font lehetséges összeomlásáról beszélt egy interjúban a tory árnyékkormány pénzügyminisztere. A legnagyobb baloldali lap pedig már felvázolta egy IMF-segély rémképét is, és azt ajánlja az Egyesült Királyságnak, kezdjen tárgyalásokat az euróövezeti csatlakozásról.
Vágólapra másolva!

Komoly belpolitikai vitává fajult George Osborne, az ellenzéki brit konzervatív árnyékkormány pénzügyminiszter-jelöltjének kijelentése, amely szerint fennáll a veszélye a font elleni spekulációs rohamnak és a brit valuta összeomlásának. Osborne a Timesnak azt mondta, az összeomlást az okozhatja, ha a munkáspárti brit kormány hitelekből fedezett költségvetési ösztönzőkkel próbál kilábalni a súlyosnak ígérkező nagy-britanniai recesszióból.

Gordon Brown miniszterelnök és a kormány több más tagja a hétvégén elítélte a tory árnyékkormány vezető tisztviselőjének szavait. Alistair Darling pénzügyminiszter azt mondta: e kijelentésével Osborne maga "beszéli lefelé" a font árfolyamát.

Osborne azonban a BBC vasárnapi politikai műsorában azt mondta: a piac nem arra figyel, hogy a politikusok miket mondanak, hanem a gazdasági mutatókra, és ezek alapján "nem hiszi el Gordon Brownnak", hogy Nagy-Britannia más gazdaságoknál jobban felkészült a jelenlegi válság átvészelésére. A tory politikus szerint ez az oka annak, hogy a font az utóbbi hónapokban több mint 25 százalékot zuhant (a dollárral szemben).

A font valóban meredek ívben gyengül, mivel a befektetők tömegesen adják fel pozícióikat az egyre rosszabb gazdasági kilátások nyomán. A brit valuta a dollárral szemben 25,8 százalékot, az euróval szemben 16,7 százalékot vesztett piaci értékéből az év eleje óta. A font az év közepén még 2 dollár felett járt, az elmúlt kereskedési hetet azonban 1,4734 dolláron zárta, ami hat és fél évi mélypont.

Osborne a vasárnapi BBC-műsorban felidézte: a font most már többet gyengült, mint 60-as, 70-es évek hírhedt fontválságai idején, illetve amikor 1992-ben, súlyos spekulációs támadás miatt ki kellett vezetni az akkori európai átváltási rendszerből.

Közvetve a konzervatív politikus álláspontját támasztotta alá a legnagyobb baloldali vasárnapi brit lap, az Observer, amely szerint - jóllehet nemcsak a kormány, hanem a hatalmasra duzzadt pénzügyi szektor évi legalább 100 milliárd fontos finanszírozási igénye miatt is - valós veszéllyé vált, hogy a font értékvesztése kicsúszik az ellenőrzés alól.

A lap gazdasági szemleírója szerint ha a befektetők "sztrájkja" folytatódik, Nagy-Britanniának akár 200 milliárd dollár kölcsönre is szüksége lehet a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF), az Európai Uniótól és az Egyesült Államoktól. Amerika és az EU nyilván ahhoz kötné részvételét egy ilyen csomagban, hogy London előbb az IMF-fel jusson egyezségre. Ez a forgatókönyv visszaidézné 1976 áprilisát, amikor Denis Healey, az akkori munkáspárti kormány pénzügyminisztere fordult az IMF-hez segítségért.

A The Observer szerint a legjobb megoldás az lenne, ha Nagy-Britannia azonnal elkezdené a tárgyalásokat az euróövezeti csatlakozásról. A lap elismeri, hogy a rendkívüli ellenállás miatt politikailag még most is életveszélyes a kérdés felvetése, azzal együtt is, hogy a brit belépés indokai mind egyértelműbbek. Éppen az a tény az egyik oka a külföldi befektetők menekülésének, hogy zéró az esélye a brit euró-csatlakozásról szóló tárgyalások elkezdésének.