Negyven forintig kúszhat a tojás ára

Vágólapra másolva!
Karácsonyra a tojás ára elérheti akár a 40 forintot is - mondta a Baromfi Terméktanács (BTT) titkára. A drágulás oka, hogy a tojás iránti kereslet az év utolsó néhány hetében jelentősen megugrik.
Vágólapra másolva!

Karácsonyra a tojás ára darabonként elérheti akár a 40 forintot is - mondta az MTI-nek Földi Péter, a Baromfi Terméktanács (BTT) titkára.

A drágulás oka, hogy a tojás iránti kereslet az év utolsó néhány hetében az ünnepek előtt nagyobb, mint húsvétkor, az összes megtermelt mennyiség mintegy 20 százalékát ilyenkor adják el a tojástermelők.

Az utóbbi hetekben a kereslet élénkülése már érezhető volt, erre emelkedett is a termelői ár mintegy 2 forinttal. Elérte a darabonkénti 20 forintot. A termelői ár növekedését követte a fogyasztói árak emelkedése is. Így átlagosan egy darab tojásért jelenleg 30-31 forintot kell fizetniük a vásárlóknak. A tojás előállításának önköltsége 16,5 forint körül mozog darabonként. A dobozos tojás darabjáért 32-33 forintot kérnek, míg az úgynevezett tálcás tojás darabja 27-28 forint.

A BTT titkára tagadta azt a korábbi híresztelést, hogy a tojástermelők esetleg demonstrációra készülnének. Közölte: ilyen akcióról nincs tudomása.