Az Aegonnál marad a svájci frankhitel

Vágólapra másolva!
Az Aegon Magyarország Hitel Zrt. nem szünteti meg svájci frank alapú hiteleit, a folyamatos finanszírozás ugyanis a társaság erős nemzetközi hátterének köszönhetően biztosítható - közölte a társaság hétfőn az MTI-vel.
Vágólapra másolva!

A cég sajtóközleményében ismerteti: november 15-től emelte a svájci frank alapú hitelek kamatát, a lakásvásárlási célú kölcsönt 8,22 százalékos, a szabad felhasználású hitelt 9,91 százalékos teljes hiteldíj mutatóval (THM) kínálja, megfelelő mértékű jövedelem esetén.

A társaság decembertől euró és forint alapú kölcsönökkel bővíti hitelkínálatát, a hitelek maximális futamidejét pedig 35 évre növeli, lehetőséget teremtve a havi törlesztő részletek csökkentésére. A vállalat a piaci tendenciákhoz igazodva módosítja az elvárt jövedelmi kategóriákat, ügyfelei november közepétől megfelelő, elégséges és minimális jövedelemvizsgálat mellett vehetnek fel kölcsönt.

Az elmúlt hetekben több hitelintézet - köztük az MKB Bank, a K and H Bank, a Raiffeisen Bank, a Volksbank - bejelentette, hogy határozatlan időre felfüggeszti a svájci frank (CHF) alapú hitelezést, az MKB euró alapú, a Volksbank pedig dollár alapú hiteleket sem nyújt. Más pénzintézetek még folyósítanak CHF alapú hiteleket, ám a feltételeket megszigorították, a kölcsönöket megdrágították. Az OTP Bank úgynevezett Világhitel konstrukciója például már csak a privát banki szerződéssel rendelkező ügyfelek számára érhető el.

Számos lízingcég is felfüggesztette a CHF alapú finanszírozást és szigorította a hitelezési feltételeket. Az úgynevezett autós nagykoalíció - a Magyar Lízingszövetség, a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete valamint a Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetsége - azt javasolja tagvállalatainak, hogy az eurózónán kívüli devizanemek magasabb árfolyamingadozásából fakadó kockázatok elkerülése érdekében az euró és forint alapú finanszírozást részesítsék előnyben.