Dunaferr: megszorítások a válság miatt

2008.11.17. 22:00

Kompromisszumos megoldás született a munkáltató és az érdekképviseletek között az ISD Dunaferr Zrt.-nél - közölte a társaságcsoport, valamint a Dunaferr Vasas Szakszervezeti Szövetség és a Dunaferr Ifjúsági Szervezet hétfőn.

A globális pénzpiaci válság, valamint az acélipari válság hatásainak csökkentése, a társaságcsoport működőképességének és a munkahelyeknek a megtartása végett az ISD Dunaferr Zrt. intézkedési tervet dolgozott ki - fogalmazták meg a közös közleményben.

A szociális részhez köthető megszorító intézkedéseknél szükség volt az érdekképviseletekkel való szoros együttműködésre, a társaságcsoportnál ugyanis a Munka törvénykönyvében szabályozottnál jóval kedvezőbb, a kollektív szerződésben rögzített juttatási rendszer van érvényben.

A társaságcsoportnál a kialakult nehéz helyzetben is elsődleges a munkahelyek megőrzése, és a tárgyalófelek mindvégig ezt tartották prioritásnak - hangsúlyozta a közös közlemény. A többfordulós tárgyalássorozaton sor került a kollektív szerződés néhány pontjának ideiglenes módosítására.

Megállapodtak abban, hogy a kollektív szerződésben a készenlétre, illetve a csökkentett munkaidőben történő foglalkoztatás díjazására vonatkozó szabályozást december 1. és 2009. május 31. között szüneteltetik, és ez időre a Munka törvénykönyve hatályos szabályozását alkalmazzák.

Ennek a pontnak fontos eleme volt a műszakpótlék kérdése, arra vonatkozóan olyan döntés született, hogy egyedileg szabályozva ugyan, de megtartják a Munka törvénykönyvében előírtnál 30 százalékkal magasabb műszakpótlékot.

A munkáltató és az érdekképviseletek megállapodtak abban is, hogy csak jövő év július 1-jei hatállyal kerül sor a 2009. évi alapbérfejlesztésre, amelynek a mértéke a költségvetési törvényben elfogadott, az előre jelzett inflációnál 1,05 százalékkal magasabb lesz.

A megállapodás szerint az arra jogosult munkavállalók a karácsonyi bérként ismert 14. havi illetményükből maximum 140 ezer forintot megkapnak december 10-ig. Azok, akiknek a személyi alapbére alacsonyabb, a személyi alapbérüknek megfelelő összeget kapják meg. A különbözetet 2009. október 31-ig fizetik ki.

KAPCSOLÓDÓ CIKK