Egymilliárd dollárt fehéríthetne Bulgária

Vágólapra másolva!
Bulgária évente mintegy 1,5 milliárd levát (973 millió dollár, 767 millió euró) veszít a fekete- és a szürkegazdaság, a be nem jelentett foglalkoztatás miatt. A bolgár dolgozók mintegy felét feketén foglalkoztatják.
Vágólapra másolva!

A bolgár Mediana közvélemény-kutató vizsgálatai szerint a ténylegesen foglalkoztatottak 48 százalékának jövedelme vagy jövedelmének egy része - 4,2 milliárd leva - nem adózik. A becsült nettó átlagbér 667 leva, míg a bevallott egy foglalkoztatottra jutó bér csak 490 leva (67 237 forint).

Az adócsökkentés és a szigorodó ellenőrzés következtében a feketegazdaság mintegy harmadával zsugorodott az elmúlt öt évben, de részaránya még mindig nagy a bolgár gazdaságban. A bolgár szürke- és feketegazdaság nagyságát a teljes bolgár gazdaság harmadára - 25-35 százalékára - becslik, egyes becslések szerint a szürkegazdaság megszüntetésével mintegy 150 ezren vesztenék el állásukat. Szürkegazdaságnak nevezik, amikor a vállalati, illetve egyéni tevékenységek után részben fizetnek adót, részben nem.

Szeptemberben a munkanélküliség 5,8 százalékra csökkent Bulgáriában, de a pénzügyi válság hatása miatt becslések szerint a következő három hónapban 50 ezer munkahely szűnhet meg.

Jövőre a kormány várakozásai szerint a munkanélküliség nem haladhatja meg a 7 százalékot.