Japán hivatalosan is recesszióban

2008.11.17. 8:07

Recesszióban van a japán gazdaság - jelentette be hétfőn Joszano Kaoru japán gazdasági miniszter, aki szerint a gazdaság zsugorodása folytatódni fog a belső és külső kereslet csökkenése miatt. A japán gazdasági erőt adó autóipar és elektronika két kiemelten sújtott területe a válságnak.

Joszano Kaoru, Japán gazdasági minisztere az adatokat ismertetve elmondta, hogy a japán gazdaság a harmadik negyedévben az előző három hónapos időszakhoz képest 0,1 százalékkal zsugorodott, éves összevetésben pedig 0,4 százalékkal csökkent a teljesítmény.

A közzétett harmadik negyedéves eredmény egyébként rosszabb a vártnál: a Kyodo japán hírügynökség által megkérdezett elemzők éves szintre számított 0,1 százalékos emelkedést vártak.

A harmadik negyedév a második három hónapos periódus, amelyben csökkent a japán gazdaság teljesítménye, ez pedig kielégíti a recesszió fogalmát. A második negyedévben ugyanis 0,9 százalékkal csökkent a gazdasági növekedés.

Erre hét éve nem volt példa  

Legutóbb 2001-ben volt példa, hogy a japán nemzeti össztermék (GDP) legalább két egymást követő három hónapos időszakban csökkenjen, akkor sorozatban három negyedéven keresztül könyvelt el csökkenést a világ második legnagyobb gazdasága az úgynevezett információs-technológiai buborék kipukkadása miatt.

"Elképzelhető, hogy a következő pénzügyi félévben folytatódik a gazdaság szűkülése - kommentálta a GDP-adatot Tatsushi Shikano elemző és hozzátette: "több külföldi gazdaság, elsősorban az Egyesült Államok, lelassul, így az export gyenge marad" - tette hozzá.

Kevésbé viszik a japán cikkeket

Joszano Kaoru szerint a japán gazdaságra leselkedő veszélyek tovább növekszenek, és Japán nagyon komoly helyzetben van, miközben a világgazdaság állapota rosszabbodik és a pénzpiacok ingatagok. Aszo Taro japán miniszterelnök hatalomra kerülése, szeptember óta két gazdaságélénkítő csomagot is beharangozott, de gazdasági elemzők szerint Japán számára a nehézségek még csak ezután következnek, mert drámai módon csökken a kereslet a fő japán termékek, a gépkocsik és az elektronikai cikkek iránt.

A bejelentés ellenére közel a tokiói börze irányadó mutatója a pozitív tartományban végzett, kereskedők szerint a változékony kereskedésben a nyugdíjalapok vásárlásai segítették az emelkedéshez az indexet. A Nikkei végül 0,7 százalékkal 85522,6 pontra gyarapodott.