Tizenkét milliárd forint a Greenergynek

Vágólapra másolva!
A Greenergy és az MKB Bank 12 milliárd forintos finanszírozási csomagról írt alá megállapodást, amely a meglévő projektek refinanszírozása mellett jelentős növekedési forrásokat biztosít zöldmezős beruházások, valamint magyarországi és regionális akvizíciókhoz - közölte a Greenergy hétfőn az MTI-vel.
Vágólapra másolva!

Kassai Ákos, a Greenergy pénzügyi igazgatója az MTI kérdésére elmondta, hogy a 12 év futamidejű hitel türelmi ideje hat hónap. A hitel 50 százaléka forintban, 50 százaléka pedig euróban denominált, és a kamatmarzs - a pénzügyi váláság miatt - a korábbiakhoz képest mintegy 50-100 bázisponttal emelkedett.

A pénzügyi igazgató hozzátette: a hitelkeret egyben lehetőséget adott arra, hogy a cég az eddigi egyedi finanszírozásról áttérjen a portfolió szintű vállalatfinanszírozásra, ami mérsékli a banki kockázatot, és így - középtávon - csökkenti a finanszírozás költségeit. Ugyanakkor lehetőség mutatkozik a tőke optimalizálására is - tette hozzá.

Nemzetközi piacra vágynak

A közlemény szerint a Greenergy mintegy 100-120 millió euró értékű befektetési programot tervez. A tervek között 90-130 megawatt teljesítményű kiserőművi kapacitás kiépítése szerepel.

A társaság a tervek szerint 2009-ben kilép a nemzetközi piacra, és három éven belül meghatározó regionális alternatív energiaszolgáltató lesz.

Az MKB Bank megítélése szerint a hitel kockázatát csökkenti az energia piacot jellemző innováció és a Greenergy hat éve tartó tevékenysége - idézte a közlemény Erhardt Attilának, az MKB Bank projekt- strukturális és vállalatfinanszírozási főosztályvezetőjének véleményét.

A Coca-cola tőlük veszi a hőt

A Greenergynek jelenleg 12 erőműve van, összesen 50 megawatt villamos- és 82 megawatt hőteljesítménnyel. Ezzel a cég az alternatív energia piac mintegy 15 százalékát birtokolja.

A megtermelt áramot a magyar villamosenergia rendszernek kötelező átvennie, a hő eladása pedig hosszú távú szerződések alapján történik. A cég meglévő ügyfelei között található a Coca-Cola, a General Electric és a Főtáv is.

A társaság a tervezéstől kezdve a finanszírozáson, a beruházáson és a karbantartáson keresztül az üzemeltetésig végzi az áram- és hőtermelő tevékenységet. A 2-4 éve működő erőművei ma már nyereségesek, és a cég éves árbevétele eléri a 10 milliárd forintot.