Nőtt a lakosság tartozása

Vágólapra másolva!
Az államháztartás finanszírozási igénye az elmúlt egy évben a GDP 2,7 százalékára rúgott. Az államháztartás bruttó, konszolidált, névértéken számított adóssága pedig a GDP 64,4 százaléka volt 2008 harmadik negyedévének végén - derül ki a Magyar Nemzeti Bank adataiból.
Vágólapra másolva!

Az államháztartás nettó finanszírozási igénye az előzetes adatok szerint a 2008 harmadik negyedévével végződő elmúlt egy évben 734 milliárd forintot tett ki, ami a GDP 2,7 százalékának felel meg.

A július elejétől szeptember végéig terjedő időszakban az államháztartás bevételei meghaladták a kiadásait, a nettó finanszírozási képesség 45 milliárd forintra - a GDP 0,7 százalékára - rúgott - közölte a jegybank.

Az államháztartás bruttó, konszolidált, névértéken számításba vett - úgynevezett maastrichti - adóssága szeptember végére elérte a 17 290 milliárd forintot, ami az elmúlt egy esztendő GDP-jének 64,4 százalékát jelenti. Az államháztartás 13 239 milliárd forintos nettó tartozása pedig GDP-arányosan 49,3 százalékos volt.

A háztartások nettó finanszírozási képessége (pénzügyi megtakarítása) az előzetes adatok szerint a 2008 harmadik negyedévével végződő elmúlt egy évben a GDP 0,6 százalékának megfelelő értéket képviselt, vagyis 151 milliárd forintot tett ki. A harmadik negyedévben a háztartások pénzügyi eszközeinek tranzakcióból eredő bővülése elmaradt a tartozások növekedésétől, így a nettó finanszírozási igény 191 milliárd forintra, a GDP 2,8 százalékára rúgott.