Nem kell megszorítás a Magyar Telekomnál

2008.11.18. 12:17

A Magyar Telekom (MT) csoport a tervek szerint a következő 3-5 évben nem változtat lényegesen a jelenlegi 10 500 fős létszámán, mivel például a leépülő vezetékes hangszolgáltatás mellett vannak jól fejlődő szegmensek is. Példaként említette az informatika és a mobilkommunikáció területét.

Somorjai Éva, a társaság humánerőforrás vezérigazgató-helyettese kedden Budapesten sajtóbeszélgetésen elmondta, hogy a társaság kultúraváltáson megy át, amit egyrészt az MT-be beolvasztott és az újonnan vásárolt társaságok miatt is el kellett kezdeni. A cél az, hogy 3-5 éven belül egy minden dolgozó által elfogadott és a hatékony munkavégzést támogató kultúra alakuljon ki.

Somorjai Éva kérdésekre válaszolva elmondta, hogy a pénzügyi válság nem érinti a társaság finanszírozási helyzetét, hiszen az MT tőkeerős cég, készpénz problémái nincsenek. Ugyanakkor a bevételek terén a cég újabb kihívásokkal kerül szembe, ha a piacon a pénzügyi válság következtében a telekommunikációs szolgáltatások iránti vásárlóerő csökken.

A társaság azonban stratégiájának megfelelően, az ez által kieső bevételeket új szolgáltatások indításával, például a telekommunikációra épülő mobil vásárlás és az informatika területén, valamint vállalatfelvásárlásokkal igyekszik pótolni.

A munkaerővel kapcsolatban a vezérigazgató-helyettes elmondta azt is, hogy mivel az idén a kölcsönzött és a saját munkaerő jövedelmét ki kellett egyenlíteni, bizonyos területeken, különösen azokon, ahol mindkettőt foglalkoztatják, már az a cél, hogy minél több vállalati alkalmazott dolgozzon. Ennek hátterében részben az áll, hogy az MT anyavállalata már nem létszám-, hanem költséggazdálkodást ír elő a társaság számára.

Somorjai Éva elmondta azt is, hogy az MT különböző programok segítségével támogatja a pályakezdő, illetve a kisgyermekes munkavállalókat, a fogyatékkal élők alkalmazását és a távmunkát is. A vezérigazgató-helyettes elmondta azt is, hogy a csoport esetében az önkéntes fluktuáció 3-3,5 százalék éves szinten, ám az MT az elmúlt öt év átlagában éves szinten további mintegy 10 százalékos átlagos létszámleépítést hajtott végre.

Az [origo] Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt.