Egyre több csőd, jövőre még rosszabb lesz

Vágólapra másolva!
Az idei év első kilenc hónapjában 10 százalékkal nőtt a cégek fizetésképtelenségi mutatója. Romló fizetési morál, egyre több csőd jellemzi a nemzetközi és hazai cégvilágot - derül ki a Coface Hungary elemzéséből, amely szerint várhatóan a jövő évben tetőzik majd a válság.
Vágólapra másolva!

Az év első kilenc hónapjában 11 százalékkal több fizetésképtelenség miatti cégeljárást regisztráltak Magyarországon. A felszámolási eljárások száma 11,67 százalékkal, a végelszámolások száma pedig 10 százalékkal nőtt.

Ugyanakkor a nem változik a helyzet a "igazi csődeljárások" számát tekintve, amelyek a vállalkozások fizetőképességének helyreállítására, vagyis megmentésére irányulnak. Ilyen eljárások továbbra is rendkívül alacsony számban indulnak. Az év első kilenc hónapjában mindösszesen 12 ilyen eljárás indult Magyarországon - derül ki a Coface Hungary elemzéséből.

Jövőre még több csőd

A 11 százalékos összesített növekedés a korábbi éveknél lassabb bővülést jelent. Az eljárások számának visszafogottabb emelkedése részben azzal magyarázható, hogy az elmúlt években magas volt a bázis. Másfelől pedig harmadik negyedévi adatok szerint még nem volt érezhető a globális pénzügyi válság hatása. A cégvilágban már egyre jobban érezhető a fizetési morál romlása, egyre több csődöt jelentenek, a cég elemzői szerint a krízis jövőre érheti el tetőpontját.

A Coface szakértői felhívják a figyelmet arra, hogy a módosított csődtörvény szerint már csak a csődeljárások és a felszámolási eljárások tartoznak hivatalosan a fizetésképtelenségi eljárások körébe. Hazánkban viszont még mindig nagyon sok az olyan végelszámolás, amely későbbiekben felszámolási eljárássá változik, vagy amelynek egyértelműen a cég fizetésképtelensége az oka. (Ezért a cég az összes eljárást bevonja a hazai fizetésképtelenségi tendencia mutatójába.)

Kereskedelem és építőipar az élen

Az ágazatok szerinti bontás alapján kiderül, hogy nem változott a korábbi sorrend: az összes magyarországi fizetésképtelenségi eljárás 26 százalékát kereskedelmi vállalkozások, további 17 százalékárt át építőipari cégek ellen indították az év első kilenc hónapjában. Ezek mellett a turisztikában, az ingatlangazdálkodási valamint a gépjárműiparban érdekelt vállalkozásoknál volt magas a fizetésképtelenségi eljárások száma.

A fizetésképtelenség kockázatát mérő mutató szerint a legrizikósabbak a biztonsági tevékenységet folytató cégek, majd az építőipari, és a textilipari vállalkozások következnek, de fa- és bútoripar, élelmiszeripar, papír- és csomagolóipar, az acél- és fémipar indexe is az országos átlag felett volt a vizsgált kilenc hónapban.

Dominóhatás

A kockázatoknak különösen kitett ágazatok közé az építőipar, az autóipari beszállítók és a lakossági fogyasztás szűkülése okán a háztartási elektronikai cikkek kereskedelmével foglalkozó cégek sorolhatók a Coface szakértői szerint.

Az autóipari beszállítóknál már most is vannak elbocsátások és leállások, ez pedig olyan dominóhatást eredményezett, aminek súlyos következményei lesznek, végiggyűrűzve más szektorokon is - hangsúlyozza Dercze Zoltán, a Coface országigazgatója.

Sokkal több építőipari cég, mint Ausztriában

A másik hagyományosan rossz helyzetben lévő szektor az építőipar, ahol a jelenleg is tapasztalható körbetartozások csak nehezíteni fogják a válságban is teljesíteni kívánó vállalkozók helyzetét. "Magyarországon most is tízszer annyi építőipari cég van, mint például a szomszédos Ausztriában, ebben az iparágban bizonyosan tovább fog csökkenni a cégek száma".

Szintén bizonytalan helyzetben vannak most a szórakoztató elektronikával foglalkozó cégek, hiszen a jövedelmek csökkenésével ezen a területen mindig csökken a fogyasztás, ahogy rossz gazdasági helyzetben a kultúrára és turizmusra is kevesebbet költünk, így az ezen a területen működő vállalkozásoknak hosszú távon számolniuk kell a bevételcsökkenéssel.

A hagyományosan erős területek, mint az energia- vagy a műanyagszektor - biztosabb hátterük miatt - jobban állják majd a sarat, és most minden nehézségük ellenére relatíve jobb helyzetű cégek között vannak az élelmiszeripari vállalkozások.