Pánikkeltés miatt bajba kerülhet az orosz sajtó

Vágólapra másolva!
Az orosz legfelső ügyészség utasította az ügyészeket, hogy lépjenek fel a bankok elleni információs támadások és a pánikkeltés ellen, s ennek jegyében gondosan ellenőrizzék a sajtót - adta hírül a Kommerszant című orosz lap szerdán, de délután az ügyészség lényegében cáfolt.
Vágólapra másolva!

Olvassa el itt a válság híreit!

A lapnak az egyik szverdlovszki ügyészségen elmondták: megkezdik a helyi sajtó azon jelentéseinek ellenőrzését, amelyek alkalmasak a "régió helyzetének destabilizálására", s amennyiben törvénysértésre bukkannak, az a vétkesek számára fegyelmi, vagy akár büntetőeljárást vonhat maga után. A főügyészi utasítást azt követően adták ki, hogy egy vlagyivosztoki bank betéteseinek SMS-ben azt írták: a bank csődöt jelent. A pénzintézetből három nap alatt 2,4 milliárd rubelt vettek ki. Hasonló eset történt Jekatyerinburgban is. A helyi sajtó a történteket részletesen taglalta, s ezzel fokozta a pánikot a bankárok szerint, akik az ügyészséghez fordultak.

Az "információs támadásokról" első ízben Dmitrij Medvegyev elnök beszélt november 7-én, a fegyveres testületek és a titkosszolgálatok vezetőivel tartott találkozóján. Ugyanakkor kedden Izsevszkben kimagaslónak értékelte azt, ahogyan a sajtó a gazdasági válsággal foglalkozik. A nap folyamán a közvélemény álláspontjának tolmácsolására életre hívott Társadalmi Kamara jogi bizottságának elnöke bírálta Jurij Csajka legfőbb ügyész utasítását, s megállapította: a sajtó feletti ellenőrzés örök téma. "A csinovnyikok mindig azt akarják, hogy a sajtó csak nekik tetsző, s lehetőleg csakis pozitív anyagokat közöljön" - mondta a bizottság elnöke. (Hasonlóan nyilatkozott Medvegyev is éves elnöki üzenetében, amikor azt mondta: a csinovnyikokat nem lehet rábírni arra, hogy hagyják békén a sajtót, de az internet és a digitális tévé meghozta a szólásszabadságot.)

Szerdán késő délután Marina Gridnyeva, a legfőbb ügyészség szóvivője leszögezte: "Az ügyészségnek nem áll szándékában holmi cenzúrát bevezetni, de megköveteli a törvények betartását és azt, hogy a közölt információk megfeleljenek a valóságnak. A kiadott utasításban az áll, hogy az ügyészségek aktívan vegyenek részt a bankokat destabilizáló információs támadások megakadályozásában, ehhez pedig figyelniük kell a sajtót. A legfőbb ügyészség felhívja a sajtót, hogy legyen óvatosabb, s ellenőrizze információi valóságtartalmát, hogy megvédje a társadalmat az ellenőrizetlen híresztelésektől és azok negatív következményeitől" - mondta.

Gridnyeva elmondta: az utasítást kiváltó SMS-kampányt az ügyészség szerint egy nagy moszkvai vállalat szervezte.